Posle nagradnog putovanja u Berlin: Niški programeri bliži svetskim trendovima

Niški učenici pobednici Regionalnog app izazova
Niški učenici pobednici Regionalnog app izazova

Učenici iz Niša koji su pobednici regionalnog programerskog izazova u izradi aplikacija za mobilne uređaje posetili su konferenciju ID TechExShow u Berlinu.

Reč je o nagradnom putovanju 7. mts app takmičenja a koji je tročlani pobednički tim iz gimnazije “Bora Stanković” pod nazivom LeVeL osvojio jer su  osmislili jednu od najboljih aplikacija Solve & Share na regionalnom nivou i koja se može preuzeti na Google Play-u.

Podsetimo, niški tim koji su činili Vuk Bibić, Luka Pavlović i Lazar Minić iz odeljenja IV1 objašnjavaju da je aplikacija Solve & Share društvena mreža koja omogućava učenicima da međusobno dele zadatke iz oblasti matematike, fizike i hemije i predlažu njihova rešenja.

Niški učenici bliži svetskim trendovima IoT tehnologije

Poseta jednoj od najvećih konferencija u Evropi bila je odlična prilika za niške programere da se upoznaju sa novim trendovima, posebno na polju primene IoT tehnologije (Internet of Things) koja podrazumeva napredno povezivanje uređaja sa elektronikom, softverom, senzorima itd.

U regionalnom finalu koje je održano u Beogradu učestvovali su srednjoškolci iz Podgorice, Doboja, Istočnog Sarajeva, Mostara, Prijedora, Sente, Beograda, Šapca i Niša, odnosno pobednici državnih konkursa iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Na pobedničko putovanje Berlin išli su i pobednici regionalnog programerskog izazova iz Istočnog Sarajeva.

„Drago nam je što smo ove godine osvojili prvu nagradu na Regionalnom app izazovu što nam je omogućilo da posetimo prestižnu IoT konferenciju. Imali smo priliku da vidimo mnoge revolucionarne tehnologije koje će tek ući u široku primenu. Neke od njih su i senzorne tehnologije koje koriste i mobilne aplikacije, a to je posebno interesantno za naš dalji rad“, rekao je niški srednjoškolac, Luka Pavlović.

Regionalni app izazov organizovao je Telekom Srbija u saradnji sa kompanijama iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Pobednici Regionalnog app izazova iz Niša i Istočnog Sarajeva sa svojim mentorima u Berlinu

“Veoma smo ponosni na naš konkurs jer smo uspeli da zainteresujemo talentovane srednjoškolce iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine da promovišu znanje, timski duh i preduzetnički način razmišljanja. Poseta i upoznavanje sa sadržajem konferencije na određeni način zaokružuje ovaj edukativni proces“, izjavila je Miroslava Tešin Popović, menadžer za korporativnu društvenu odgovornost Telekoma Srbija.

Global Digital Clinik