Počelo asfaltiranje saobraćajnica u radnoj zoni Lozni kalem. Uskoro otvaranje pogona Leoni u Nišu

Radovi u zoni
Radovi u zoni "Lozni kalem", Niška Banja

U Niškoj Banji na lokaciji “Lozni kalem” danas je počelo asfaltiranje prilaznih saobraćajnica čime će u potpunosti infrastrukturno biti opremljena ova radna zona površine oko 30 hektara.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima obišao je finalne radove čija ukupna vrednost iznosi 230 miliona dinara, od čega je učešće države 50 odsto.

Na ovom potezu pored 3 km puteva koji povezuju delove unutar radne zone urađena je i vodovodna mreža kao i atmosferski i fekalni kolektor.

Asfaltiranje saobraćajnica Lozni kalem , Niška Banja

Pored radne zone “Lozni kalem” gde je u toku izgradnja fabrike IMI, radi se i na izgradnji fabrika kod KPZ-a i u Međurovu, pa se očekuje da tokom leta u ovim postrojenjima bude upošljeno oko 7 hiljada radnika, većinom visoke školske spreme, potvrđuju iz Kabineta gradonačelnika Niša.

„Radna zona “Lozni kalem” specifična je i po tome što je od 30 hektara, 25 namenjeno izgradnji turističkih sadržaja, pa se posle sprovođenja javne nabavke očekuje konkretna saradnja sa budućim investitorima, posebno kada je u pitanju izgradnja Akva parka“, rekao je gradonačelnik Niša.

Lozni kalem, asfaltiranje saobraćajnica

Uskoro otvaranje pogona “Leoni” u Nišu

Prema najavama Vlade Republike Srbije, u narednom periodu otvoriće se nove fabrike i pogoni. U njima će posao naći više hiljada ljudi.

Ovog meseca će, prema ranijim najavama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovati otvaranju pogona i postavljanju kamena temeljaca za novu fabriku u Nišu i prisustvovati otvaranju novog pogona kompanije „Leoni“ u Nišu na 22.000 kvadratnih metara. 

Nacionalna službe za zapošljavanje (NSZ) planira da kroz dva programa u ovoj godini zaposli više od 6.000 ljudi. Plan NSZ je da se tokom ove godine programom subvencija za samozapošljavanje podrži 3.330 nezaposlenih kako bi započeli sopstveni posao, kao i da subvencijama podrže poslodavce u zapošljavanju još 2.710 nezaposlenih.

Pogon u Nišu sada ima oko 200 radnika, do kraja godine imaće oko 1.000 zaposlenih, a do 2020. godine broj zaposlenih biće uvećan na oko 2.200, najavili su ranije čelnici ove fabrike.

Inače, „Leoni“ je nemačka kompanija, vodeći proizvođač kablova za automobile, pre svega za BMW i „Jaguar“, a prvu fabriku u Srbiji otvorila je u Prokuplju 2009. godine.