Poslali snažnu poruku: Učenici snimili film o Aleksinom zakonu

Aleksa Jankovic
Aleksa Janković
Deca poslala snažnu poruku svim svojim vršnjacima da nasilje nikada nije rešenje
FB objava o snimljenom filmu; Printscreen
FB objava o snimljenom filmu; Printscreen

Filmska sekcija osnovne škole “Posavski partizani” iz Obrenovca napravila je kratkometražni film posvećen Aleksi i Aleksinom zakonu pod nazivom “Budi faca, ne podržavaj nasilje”.

Pre sedam godina Aleksa Janković izvršio je samoubistvo, jer nije mogao da trpi vršnjačko nasilje.

Ovog meseca bi napunio 21 godinu…

Aleksin zakon još nije usvojen.

Podsetimo, krajem 2016. godine Prekršajni apelacioni sud je pravosnažno osudio OŠ “Sreten Mladenović Mika” i naložio da plati 2.000.000 dinara.

Kazne su dosuđene jer škola nije preduzela mere za sprečavanje višemesečnog vršnjačkog nasilja nad 14-godišnjim učenikom Aleksom Jankovićem, koji je nakon toga izvršio samoubistvo.

Pokrenuta kampanja “Budi drug – Spreči nasilje”

Nacionalna televizija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokreću kampanju protiv vršnjačkog nasilja u kojoj će muzičari, voditelji, glumci i sportisti roditeljima i deci na sopstvenim primerima pokazati da nasilje ima alternativu i da može da se izbegne.

Razlog za pokretanje ove kampanje je to što je nasilje među vršnjacima dostiglo zabrinjavajuće razmere i po obimu i po brutalnosti, a uočen je i zabrinjavajući nedostatak empatije kod mladih koji posmatraju nasilje i navijaju za tuču umesto da je spreče.

Global Digital Clinik