E-recept zamenjuje papirni: Kako do lekova sa elektronskim receptom

E-recept će zaživeti za mesec ili mesec i po u celoj Srbiji
E-recept će zaživeti za mesec ili mesec i po u celoj Srbiji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će E-recept zaživeti za mesec ili mesec i po u celoj Srbiji.

“Ogroman je dobitak od E-recepta. Ljudi više ne moraju da idu kod lekara opšte prakse jednom mesečno da zakazuju, da regulišu participaciju, već sada jednom u šest meseci, a zatim svakog meseca odlaze samo u apoteku da uzmu svoju terapiju”, rekao je Tanjugu minister Lončar

Krajem oktobra prošle godine E-recept je uveden u beogradskim opštinama, a od decembra je počeo da se uvodi i u vojvođanske zdravstvene ustanove.

Elektronski recept u Beogradu je do sada zamenio papirne recepte u svim beogradskim domovima zdravlja.

On je dodao da je do sada izdato više desetina miliona recepata i da su sada rasterećeni i lekari u domovinma zdravlja te mogu da se posvete više hitnim pacijentima.

Na sistem je, kako je rekao, bilo je na početku zamerki kao i na sve novo što se uvodi, da su problemi koji su se javljali u hodu rešavani, tako da sada sve funkcioniše.

Kako do recepta?

Pacijent prvo treba da ode kod svog lekara koji će mu prepisati terapiju i elektronski je upisati u računar. Taj recept će biti prosleđen u apoteku u koju će pacijent otići i podići svoj lek.

Uvođenje elektronskog recepta podrazumeva umrežavanje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, apoteka i domova zdravlja.

U sistemu će biti državne i private apoteke, sa kojima RFZO ima ugovore. U nekoj od tih apoteka pacijent treba samo da pokaže svoju zdravstvenu karticu.

Na taj način će se podizati narednih šest meseci. Dakle, umesto da se kod lekara ide svakog meseca, sada će se ići dva puta godišnje. U slučaju da se pogorša zdravstveno stanje, pacijetn može da kod svog lekara radi korekcije terapije.

Global Digital Clinik