IT karavan uskoro Nišu, za bezbednu upotrebu digitalnih tehnologija

IT karavan
IT karavan; Foto: pametnoibezbedno.gov.rs

IT karavan koji i ove godine organizuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija boraviće u Nišu, kada će učenici niških osnovnih škola naučiti kako da se zaštite na internetu i zašto su nove tehnologije važne.

Za korisnu i bezbednu upotrebu digitalnih tehnologija

Kako bezbedno koristiti sajtove ili društvene mreže kao što su Fejsbuk, Instagram i Snapchat deo su kampanje IT karavn koji će treću godinu zaredom posetiti i Niš.

U Srbiji više od 90 odsto mladih koristi društvene mreže.  Oko 92 odsto stanovništva ima mobilni telefon, a dve trećine domaćinstava internet.

„Ovo je sjajan način da deca na njima prihvatljiv način razumeju koje ih sve opasnosti vrebaju i koliko moraju biti oprezni dok surfuju internetom“, rekla je povodom početka ove kampanje u Beogradu, pomoćnica ministarstva prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković.

Ona je ocenila da se koncept učenja drastično menja i da se mora obezbediti da deca budu sigurna u digitalnom svetu.

Nedeljković je najavila da će učenici od septembra na telefonima i računarima imati priliku i da uče sa digitalnih udžbenika.

Prvi elektronski udžbenik bilogije na ćirilici je već predstavljen đacima u Beogradu, kada je i precizirano da je Vlada Srbije za uvođenje digitalnih udžbenika opredelila 70 miliona evra.

Program karavana čine edukativna predstava o bezbednosti dece na internetu i radionice za učenike i roditelje. 

Osim Beograda, IT karavan će do 27. marta obići i Novi Sad, Suboticu, Niš i Novi Pazar

U prethodne dve godine IT karavan je sproveden u ukupno 28 gradova, za više od 10.500 đaka iz 32 škole u Srbiji.