Ponovo rekonstrukcija tek obnovljenog Tvrđavskog mosta u Nišu

Tvrđavski most nakon završetka rekonstrukcije, arhiva

Tek obnovljeni tvrđavski most, ponovo će biti rekonstruisan. Naime, za dilataciju dva niška mosta, kod Tvrđave i mosta u Ulici Vojvode Mišića, kod Delta planeta, odnosno sprečavanje njihovog pucanja usled rastezanja, izdvojeno je oko pet miliona dinara, što je, po oceni pojedinih stručnjaka, čak deset puta više od realne cene takvih radova.

Na mostu na ulazu u Nišku tvrđavu nije urađena diletacija, uprkos tome što je remontovan pre nepune tri godine, što je građane koštalo oko pola miliona evra, rekonstrukciji koja je trajala „duže nego put na Mars“.

Sudeći da gradsko rukovodstvo planira rekonstruciju tek rekonstrisanog mosta kod Tvrđave očigledno je da ona nije završena pre nešto manje od tri godine, kako se tada govorilo. Osim toga tokom renostrukcije a i po završetku, struka je tada upozoravala da se most “ne radi kako treba”.

„Ja bih baš voleo da upoznam čoveka koji je potpisao da je ovo završeno“, rekao je Danijel Dašić, građevinski inženjer i građanski aktivista iz Niša.

Dodaje da nije izdata upotrebna dozvola za most u ovom izdanju.

„Tako da se zakonski, ovo u Nišu i dalje vodi kao gradilište“, kazao je Dašić, ističući da će tvrđavski most ponovo biti gradilište.

„Do 2012. su rađene dilatacione spojnice propisane zakonom i pravilima građevine. Morali su da naprave nešto što će da istrpi pomeranje mosta. Zato i postoji dilataciona spojnica. Kada je ne ugradiš,onda izmisliš neki ‘napredni’ konstrukcioni element koji se zove – dušek koji nam je ostao od starih dušeka“, objašnjava Dašić.

Prema planu, trebalo bi da obave mašinsko sečenje i uklanjanje postojeće dilatacije sa vađenjem podkonstrukcije, a „po potrebi i uklanjanje postojećih šrafova“.

U planu su i „uklanjanje postojeće gumene dilatacije pajserima“, vađenje čeličnog dilatacionog korita, oslobađanje betona oko ankera, sečenje betona, odvoz šuta na deponiju i drugi radovi.

Dašić, za “Danas” kaže da „češljevi“, osnosno dilatacione spojnice, po svojoj nameni spadaju u ključne elemente mostovskih konstrukcija „jer obezbeđuju stabilnost i dugotrajnost spojeva mostova i obala“.

Dašić naglašava da je cena ugradnji „češljeva“ u dva niška mosta „prenaduvana“ jer, kako kaže, dilatacione spojnice po metru dužnom na tržištu koštaju oko 50 dolara.

„Znači, ukratko, za dva mosta, cena tridesetak metara dilatacionih spojnica po mostu, što je ukupno 60 metara, pomnoženo sa nekih 50 dolara po metru dužnom, iznosi oko tri hiljade dolara, odnosno 330 hiljada dinara. U građevini obično materijal košta kao i ‘ruke‘, tako da se javlja problem kako ’premostiti jaz’ od skoro 4,5 miliona dinara? Lako. Zato su pronašli čak u Beogradu firmu koja će lepo ’očešljati‘ džepove građana Niša. Daleko od očiju, daleko od srca, teže za kontrolu a lakše za ‘ugradnju‘, i začas se ’premosti‘ problemčić zvani ’kako potrošiti pet miliona dinara građana Niša’“, kazao je Dašić.

Izvor: Danas, Naissus.info

Global Digital Clinik