Ponovo proradilo klizište u Mramoru

Mramor, klizište; Foto: D.Vidojković
Mramor, klizište; Foto: D.Vidojković

U domaćinstvu Zvonimira Stoiljkovića stara kuća i pomoćne prostorije još od pre dve godine nisu za upotrebu, a klizište koje je nedavno ponovo proradilo ugrozilo je novi objekat.

„Ovde ranije zemlja nije klizala, a sada je porodična kuća iz 1944. godine i pomoćne prostorije novijeg datuma  uništen“ , kaže Zvonimir Stoiljković.

Zvonimir Stoiljković
Zvonimir Stoiljković

Iz stare kuće su se još pre urušenja iselili u novu, koja je za sada u zadovoljavajućem stanju, ali se Zvonimir brine jer zemlja i „dalje radi“.

„Prokopao sam kanale, da skrene kišu kada lije, a ruinirane objekte osigurao sam gredama, da se sasvim ne obruše. Međutim, ni to više ne pomaže. Bio bih zadovoljan kada bi mi Grad pomogao da srušimo ove objekte“, kaže Stoiljković.

U njegovom domaćinstvu šteta je najveća, ali ističe da su još četiri kuće u komšiluku ugrožene. O svemu je obavestio nadležne u opštini Palilula, čiji su predstavnici  izašli na teren i sačinili zapisnik. 

U Upravi gradske opštine Palilula uvedeno je stalno dežurstvo zbog, kako navode, nadzora i pomoći stanovništvu, a sve informacije građani mogu da dobiju ili da prijave problem na broj telefona 018/290-608.

Obilazak ugroženog područja u Mramoru; Foto: D.Vidojković
Obilazak ugroženog područja u Mramoru; Foto: D.Vidojković

Podsetimo, porodicama koje su izgubile domove u klizištu na Mramorskom brdu, kao i onima koji stanove uzimaju u zakup, krajem prošle godine dodeljeni su ključevi novih socijalnih stanova u Ulici Majakovskog u naselju Duvanište.

15 porodica koje su se od 2006. godine borile sa klizištem u Mramoru je dobilo nove stanove na korišćenje, ali nisu u njihovom trajnom vlasništvu iako ne postoji vremensko ograničenje koliko mogu da ih koriste.

Pet porodica nije imalo pravo da dobije stanove na koršćenje jer prema propisima dodele stanova nisu ispunjavali uslov da nemaju drugu nekretninu u Nišu.