Podrška samozapošljavanju samohranih majki u Nišu

Seminar o ženskom preduzetništvu u Kući Klastera za samohrane majke u Nišu
Seminar o ženskom preduzetništvu u Kući Klastera za samohrane majke u Nišu

Udruženje samohranih majki Niš uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije realizuje projekat “Samozapošljavanjem do nezavisnosti”.

Kroz implementaciju projekta omogućeno je članicama Udruženja besplatna obuka u oblasti preduzetništva i pokretanje sopstvenog biznisa.

Cilj je da se podstakne žensko preduzetništvo, ali i unapredi podrška poslovanju i razviju socijalna preduzeća – makro i mala privredna društva.

Do sada su održana dva seminara u okviru projekta kojima su obuhvaćeni segmenti pokretanja i vođenja biznisa, marketing i organizacija, korišćenje informacionih tehnologija, formiranje poslovne ideje, isplativost i opravdanost poslovne ideje, postupak registracije i započinjanja biznisa.

Seminar o ženskom preduzetništvu u okviru projekta „samozapošljavanjem do nezavisnosti“

Projektom su obuhvaćene najugroženije kategorije stanovništva, posebno nezaposlene žene.

Pozitivna isksustva samozapošljavanja samohranih majki

U sličnim projektima pre dve godine samohrane majke iz Niša su se uspešno samozaposlile.

Vesna Ilić (45) iz Niša je samohrana mama dečaka od 11 godina. Vesna je godinama imala želju da otvori salon, ali joj je nedostajalo uvek malo da bi to ostvarila. Učestvovala je na Konkursu za samohrane mame i pokrenula je svoj salon za negu lepote.

Veroslava Kocić (46) je samohrana mama iz Niša koja ima troje dece. Veroslava i njena dva sina su se iz hobija bave izradom ukrasnih predmeta od behatona. Njihovo dvorište je ukrašeno predivnim česmama, ukrasnim predmetima i saksijama koje su sami napravili. Uz pomoć sredstava koja je dobila na konkursu, hobi su pretvorili u mali porodični posao koji je i njoj i njenim sinovima omogućio da rade.

Ove dve samohrane majke iz Niša samozaposlile su se zahvaljujući projektu “Jačanje ljudskih parava i ekonomsko osnaživanje samohranih majki u Srbiji “ koji je 2015. godine realizovala Fondacija Ana i Vlade Divac u partnerstvu sa Udruženjem Jelek, a finansirala Evropska unija kroz EIDHR program. Tada je deset samohranih mama iz pet gradova u Srbiji dobilo je bespovratna sredstva da započnu i /ili prošire sopstveni posao.

Javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje u 2018. godinu

Podsetimo, Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni poziv za subvencije za samozapošljavanje koji traje do 16. aprila ove godine.

Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 180.000,00 dinara, odnosno 200.000,00 dinara u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih ili 220.000,00 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Pravo na subvenciju može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja.

Ukoliko se više nezaposlenih udruži, u skladu sa zakonom, svako lice pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvarivanje prava na subvenciju od 180.000,00 dinara, odnosno 200.000,00 dinara u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih ili 220.000,00 dinara u slučaju kada su podnosioci zahteva osobe sa invaliditetom.