Počela pripremna nastava na fakultetima: Koliko novca treba roditeljima da se maturant spremi za prijemni?

Foto - Filozofski fakultet u Nišu

Na većini fakulteta u Srbiji počela je pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita. Cene se razlikuju od fakulteta do fakulteta, ali i od grada do grada.

Ima fakulteta koji organizuju besplatnu pripremu, kao što Pedagoški fakultet u Jagodini.

Na većini beogradskih cene su u rasponu od 20.000 do 51.000 dinara.

Interesantno je da se cena za iste fakultete razlikuje od grada do grada. Tako, recimo, nije isto da li vaše dete planira da upiše medicinu u Beogradu ili Nišu. Kako je navedeno na sajtu Medicinskog fakulteta u Beogradu oni organizuju pripremnu nastavu iz hemije i biologije koja je počela 2. decembra 2023. godine i traje do 1. juna 2024. godine. Organizuje se svake subote po tri školska časa.

Cena za fond od 60 časova iz hemije za kandidate je 33.000 dinara, a isto toliko košta i fond od 60 časova iz biologije.

Oni koji se spremaju za Medicinski fakultet u Nišu proći će jeftinije. Pripremna nastava se organizuje iz biologije, hemije i matematike. Cena je 20.000 dinara po svakom predmetu za 65 školskih časova.

Pripremna nastava nije obavezna za buduće brucoše, ali se roditelji masovno opredeljuju za to jer smatraju da se na taj način povećava mogućnost za upis. Tu se vidi koje će oblasti biti na prijemnom, kakvi su tipovi zadataka. Međutim, roditeljima se solidno isprazne džepovi, a da deca nisu ni konkurisala za upis na fakultet.

Sa druge strane fakultetima je to dodatni izvor prihoda. Oni tvrde da su pripreme neophodne, jer đaci iz srednjih škola danas izlaze sa različitim znanjem. Kako kažu priprema je više da se nadomesti znanje koje nisu dobili u srednjoj školi.

Izvor: Euronews