Pobedi dijabetes: Besplatno proverite nivo šećera u krvi

Kuća dobrog zdravlja - Dom zdravlja Niš
Kuća dobrog zdravlja - Dom zdravlja Niš

U centralnom holu Doma zdravlja Niš, u sredu, 6. juna 2018. godine od 10:00-12:00 časova, Savetovalište za dijabetes organizuje akciju: Pobedi dijabtes – Dom zdravlja Niš – Kuća dobrog zdravlja.

U toku akcije radiće se: skrining na dijabetes tipa 2, kontrola nivoa šećera iz kapi krvi, kontrola krvnog pritiska, pružanje saveta od strane zdravstvenih profesionalaca uz podelu zdravstveno promotivnog materijala.

Ova akcija namenjena svim zainteresovanim građanima, osobama obolelim od dijabetesa i njihovim članovima porodice.

U svetu oko 415 miliona ljudi ima dijabetes, a broj obolelih i dalje raste neverovatnom brzinom posebno u zemljama u razvoju. Većina obolelih je starosti 45-65 godina, što odgovara najproduktivnijem periodu života.

Prema rezultatima „Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije“, u proteklih 10 godina broj osoba sa dijagnozom dijabetesa porastao je gotovo 50%. Trenutno u našoj zemlji 470.000 osoba živi sa dijagnozom dijabetesa što predstavlja 8,1% stanovništa. Ako se tome doda još 40% obolelih, kod kojih dijabetes još nije otkriven, ukupan broj obolelih procenjuje se na 760.000.

Najvećim delom to su osobe sa tipom 2 dijabetesa, koji obuhvata preko 90% obolelih. Ovaj tip šećerne bolesti se svake godine u našoj zemlji dijagnostikuje u proseku kod 16.000 osoba, obično posle 40. godine života, nešto češće kod osoba ženskog pola. Poslednjih godina tip 2 dijabetesa nije više toliko redak ni kod mlađih osoba i adolescenata, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti.

Istog dana od 10:00 časova održaće se radionica u službi kućnog lečenja na temu: „Poboljšanje kvaliteta života pacijenata koji se nalaze u sistemu kućnog lečenja“.

Namenjena je svim zainteresovanim korisnicima kao i članovima njihovih porodica. Radionicu će voditi sociolog.