Planinarsko društvo „Preslap“: Uspon na vrh Mosor

Foto: Planinarsko društvo
Foto: Planinarsko društvo "Preslap"

Planinarsko društvo „Preslap“ uspešno je izvelo, u nedelju, 12. februara 2023. godine, uspon na vrh Mosor, visok 984 metara, koji se nalazi na glavnom grebenu Suve planine, na „niškoj potkovici“ Suve planine. Učešće na akciji uzelo 30 planinarki i planinara, a vodiči su bili Miroslav Dokman i Milorad Ignjatović.

Akcija je izvedena na trasi od sela Donja Studena, preko livade Rajac i dalje glavnim grebenom Suve planine, preko vidikovca Čelin kamen, lokalilteta Jelenin grad, do vrha Mosor. Na stazi je bilo oko 15 centimetara snega, ali ovaj sneg nije bio težak za kretanje, bio je rastresit.

planinari

Vreme je bilo oblačno, pogledi sa Suve planine su izostali. Na lokalitetu Jelenin grad, desetak učesnika akcije opredelilo se da se ne penje na vrh Mosor, a njih dvadesetak krenulo je ka steni Mosora. Nadomak stene, procenjeno je da struktura snega dozvoljava da se izvede i ovaj završni uspon, te je i uspon na Mosor protekao potpuno bezbedno. Družina se istom trasom vratila u selo Donja Studena.

Ukupno je na akciji prevaljeno 13 kilometara u oba pravca. Ritam kretanja bio je lagan, te je do vrha Mosor bilo potrebno čak četiri sata uspona, a za silazak u Donju Studenu utrošena su tri sata.

planinari

Inače, kada je vreme vedro i sunčano, sa stene Mosora vidi se ceo masiv Suve planine i cela geografska oblast Zaplanje. Ovu stazu snažno preporučujemo, zato što nije previše teška, a sadržajna je, naročito njen deo od livade Rajac, prema Mosoru.