Planinarsko društvo “Preslap”: Rekreativna akcija na Staroj planini, kanjon Slavinjsko grlo i vodopad Tupavica

Planinarsko društvo
Planinarsko društvo "Preslap"

Planinarsko društvo “Preslap” uspešno je, u nedelju, 22.oktobra 2023.godine, izvelo rekreativnu akciju na Staroj planini, na dva atraktivna odredišta – kanjon Slavinjsko grlo i vodopad Tupavica.

Na akciji je učešće uzelo 50-oro planinarki i planinara, od kojih 40-oro iz Srbije, i 10-oro iz Bugarske.

Akciju su vodili profesor Vladimir Mitrović, i Dejan Radojlović. U prvom delu akcije, oni su učesnike akcije proveli kratkom deonicom od centra sela Slavinja, do kanjona Slavinjski grlo, na Rosomačkoj reci, pritoci reke Visočice. Uređena staza vodi do ovog kanjona, a sasvim je bezbedno popeti se i na vidikovac, na steni iznad leve obale Rosomačke reke. Za drugu etapu akcije, polazno mesto bio je turistički objekat u selu Dojkinci, na levoj obali Dojkinačke reke. Odatle, po širokoj i ravnoj stazi, trebalo je preći pet i po kilometara, do poznatog vodopada Tupavica, čija je visina preko dvadeset metara. Ova staza vodi uz Dojkinačku reku.

Neobično toplo vreme za ovo doba godine, sunčani dan, pravi zlatni jesenji dan, učinili su da ljubitelji prirode polagano, upijaju svaki trenutak ovih prirodnih lepota Stare planine, da ceo dan uživaju u ovom nestvarno lepom ambijentu, potpuno se opuste i napune baterije za izazove koje predstojeća radna i školska sedmica donose. Zlatna i žuta boja ovladali su na drveću u stoletnim šumama u okolini Dojkinaca, a zvuk koji je najsnažnije dopirao bio je žubor Dojkinačke reke.

U Planinarskom društvu “Preslap”, ističu veliku važnost i ovih lakših rekreativnih akcija, za sveukupnu promociju prirodnih lepota Srbije i osnaživanje želja i potreba građana da svoje slobodno vreme provode u prirodi, i u fizičkoj aktivnosti. Dalje ističu da su odlično, u planiranju i realizaciji svojih aktivnosti, uklopili i izvođenje uspona na atraktivne i visoke planinske vrhove, i rekreativne aktivnosti, što odaziv na aktivnosti Planinarskog društva “Preslap” najbolje pokazuje.

Takođe, ističe se i da su staze u ovom delu Stare planine odiično obeležene, te da naši građani i mimo organizovanih aktivnosti planinarskih udruženja, sa lakoćom ovde mogu da se snađu, i da provedu lepe trenutke u ambijentu Stare planine.

Global Digital Clinik