Planinarsko društvo Preslap: igra svetlosti, boja i kontrasta na vrhu Kusače

Foto: Planinarsko društvo Preslap
Foto: Planinarsko društvo Preslap

Neobična i predivna igra svetlosti, boja i kontrasta odigrala se na usponu od sela Jelašnica do vrha Kusača (771 m), na Suvoj planini, koju je 22.januara 2023.godine organizovalo Planinarsko društvo Preslap.

Grad Niš, selo Jelašnica, i Jelašnička klisura, tokom celog dana bili su prekriveni maglom, a malo iznad Jelašnice, prema Kusači, družina od tridesetak planinara izašla je iz oblaka, i uživala je u savršeno plavom nebu, u sunčanom i veoma toplom danu, pravom prolećnom danu u januaru.

Sa vidikovca Kolo kamen i sa same Kusače, pogled je dosezao čak do Kopaonika, na zapadu. A tamo gde su Niš, Jelašnička klisure i selo Jelašnica, ostale su bele trake od magle.

Kusača je izuzetno atraktivan vidikovac, iznad Sićevačke klisure i leve obale reke Nišave. Uspon na Kusaču predvodili su Milorad Ignjatović i Miroslav Dokman.

Osim fantastičnih priziora koje je „oslikala“ priroda, planinari su na kružnoj stazi prevalili 13 kilometara i upoznali se sa brojnim sadržajima ove zanimljive trase. Po izlasku iz sela Jelašnica, kada se krene u pravcu severoistoka, prema Kusači, najpre se dolazi do starog hrasta. Potom staza ulazi u gustu šumu, ali ne zadugo, jer po izlasku iz šume dolazi se do dva vidikovca.

Onaj viši vidikovac, zvani Kolo kamen, na oko 660 metara nadmorske visine, po prvi put je pružio zadovoljstvo pogleda na ovu inverziju boja, i kontrasta plavog neba i magle. Posle vidikovca Kolo kamen, izlazi se na plato koji prethodi vrhu Kusača.

Kada je lepo vreme, Kusača se jasno uočava iz Niša, a i kada se ide starim putem od Niša prema Sofiji, Kusača privlači pažnju kada se približavamo Sićevačkoj klisuri. Planinari su iskoristili toplo vreme da se dobro odmore na Kusači i da svojim objektivima pronađu atraktivne detalje. Inspiracije nije nedostajalo.

U povratku, priređeno je i predvanje o lekovitom bilju, a predavač je bio Novica Viodojković, iskusni sakupljač bilja iz sela Kunovica.

Trasa za povratak bila je nešto drugačija, zato što su se planinari kretali nešto istočnije, a paralelno u odnosu na trasu uspona, i tom prilikom su došli do nedavno uređenog izvora vode.

Konačno, neposredno pre povratka u Jelašnicu, kolona planinara je ponovo ušla u maglu, i u magli okončala ovu zanijmljivu i predivnu planinarsku akciju.