Vožnja rolera sport o kome se malo priča

Foto: Ivan Krstić
Foto: Ivan Krstić

Mladi Nišlija, Ivan Krstić, drži časove vožnje rolera u parku Čair. Pošto se o ovom sportu jako malo priča, razgovarali smo sa Ivanom kako bi nas upoznao sa ovom disciplinom.

Kad je počela tvoja ljubav prema vožnji rolera?

– Ljubav je nastala onog dana kada sam video da se neko vozi na rolerima, video te točkove, trikove koje izvodi i slobodu pokreta koji roleri daju. Mogućnost da se izrazite i da budete svoji.

Da Ii misliš da su roleri kao sport zapostavljeni?

– Definitivno da je kod nas to jako zapostavljeno, drugi sportovi su stavljeni u prvi plan, i ovo je nedovoljno cenjena grana.

Kako podići svest o ovom sportu?

– Tako što će ljudi koji se ovim bave ići po školama i raditi promociju ovog sporta,  tako dopeti do velikog broja dece.

Koliko roleri kao sport pomažu deci da se razvijaju, njihovoj koordinaciji i fizičkoj spremi?

– Roler sport kod dece razvija motoriku, koordinaciju, razvija osećaj za ravnotežu, balans, razvija celo telo, a posebno kvadriceps, tako da deca koja se bave ovim sportom imaju jake donje ekstemitete. Takođe, razvijaju i koncentraciju, jer ona je posebna za izvođenje raznih trikova, i na kraju psiho fizička sprema je na visokom nivou uz redovan trening.

Da li su po tvom mišljenju deca dovoljno edukovana i da li su dovoljno fizički aktivna?

– Ja bih pre rekao da roditelji nisu dovoljno edukovani, pa onda deca. Decu roditelji vode na treninge, i na aktivnosti, a roditelji sve vise nemaju nemaju vremena za svoju decu, ili ih mrzi, ne stižu, pa deca sve više vremena provode na telefonima. Nažalost, današnja deca sve manje imaju aktivnosti i odlazak u prirodu, više je to sedeća klupa nažalost.

Koja je tvoja poruka mladima?

– Bavite se sportom da bi se prvenstveno bolje osećali, bili lepši, zdraviji i sigurniji u sebe. Naravno za nešto ozbiljno najbitnije je naporan rad i volja.

Autor: Sava Jojić