Pitali smo Nišlije: Da li znate šta danas slavimo i zbog čega?

Da li znate šta danas slavimo i zbog čega?

Naissus Info pita građane Niša, šta misle o aktuelnim događajima u gradu i Srbiji.

Srbija i Republika Srpska obeležavaju danas Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovaj praznik obeležava se od prošle godine. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je praznik koji se simbolično proslavlja na dan kada se obeležava Proboj solunskog fronta. Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i Republike Srpske izneta je u javnost nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine, da bi mesec dana kasnije ona i ozvaničena.

Pitali smo Nišlije: Da li znate šta danas slavimo i zbog čega?

„Dan zastave i nacionalnog jedinstva mislim, od prošle godine se slavi, valjda zbog nacionalnog jedinstva i bolje homogenizacije društva“, kaže jedan Nišlija zaposlen u Gradskoj upravi.

„Dan zastave obeležavanje srpskog jedinstva svih Srba ma gde živeli“, smatra jedan Nišlija zaposlen u jednom javnom preduzeću.

„Dan zastave ili tako nešto, ne znam zbog čega zaista“, ističe jedan mlađi sugrađanin.

„Vidim zastave su svuda ali ne znam koji je državni praznik“, kratko odgovara jedna Nišlijka.

„Ne znam stvarno“, kaže jedna sugrađanka zaposlena u jednom javnom preduzeću.

„Ne znam koji je praznik, ne znam stvarno“, kaže jedna Nišlijka.

„Nešto u vezi sa zastavom, ne znam“, kaže jedna mlađa sugrađanka.

„Dan državnosti..Zbog jačanja nacionalnog indetiteta“, smatra jedna sugrađanka.

„Ne znam“, kratko je odgovorio jedan stariji sugrađanin.

„Ne znam i uopšte me ne interesuje, apsolutno me ne zanima zato što ekstremno dobro živim u Srbiji, samohrana majka bez posla, jedva čekam da odem iz ove zemlje“, rezignirano odgovara jedna sugrađanka.

Napomena: Kod pojedinih sagovornika, koji su hteli da nam kažu, smo istakli da rade u javnim preduzećima ili Gradskoj upravi, čisto da bi smo imali bolji uvid u to da li znaju koji je danas praznik i šta slavimo, a s obzirom da su na svim državnim, gradskim institucijama, javnim preduzećima istaknute državne zastave povodom praznika.