PEŠACI OPREZ! Svake nedelje pogine po tri pešaka

Foto: MUP Republike Srbije
Foto: MUP Republike Srbije

Pešaci su jedna od najranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju. Nisu uvek vidljivi vozačima, pogotovo vozačima velikih kamiona i autobusa, a ukoliko dođe do nezgode sa vozilima, gotovo da nemaju nikakve šanse da izbegnu teške posledice.

Zato pešaci moraju da budu vrlo pažljivi i da nikada ne rizikuju u situacijama kada dele put sa ostalim vozilima, posebno velikim, poput kamiona i autobusa.

U prethodnih pet godina (od 2013. do 2017. godine) poginulo je 742 pešaka, dok je povređeno 14.466 pešaka, navodeu Ageniciji za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

Drugim rečima, u proseku, svake nedelje pogine po tri pešaka, a svakog dana bude povređeno oko 8 pešaka.

Kada se posmatra zastupljenost različitih učesnika u saobraćajnim nezgodama, četvrtina svih poginulih lica su pešaci i šestina svih povređenih su pešaci. Najugroženija starosna kategorija pešaka u saobraćaju u Srbiji su stariji od 65 godina, jer polovina svih poginulih pešaka je ove starosne kategorije.

Prema najnovijim podacima MUP-a, u poslednje dve godine, poginuli pešaci čine oko 24% od ukupnog broja poginulih u saobraćaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na pešake da poštuju saobraćajne propise, da povećaju opreznost kada prelaze kolovoz i da svojim ponašanjem ne doprinose nastanku saobraćajnih nezgoda.

Projekat “Moj drug policajac” PU Niš; Foto: MUP Republike Srbije

Moj drug policajac

Kako bi deca usvojila pravila bezbedonosne kulture u PU Niš je u prethodnih osam meseci realizovan projekat “Moj drug policajac” kojim je, policajac i njegov rad približen deci predškolskog uzrasta kako bi, između ostalog, naučili kako da se ponašaju u saobraćaju.

Projekat, kojim je obuhvaćeno 25 vrtića odnosno oko 1.600 mališana, realizovan je u saradnji sa Predškolskom ustanovom “Pčelica” i uz podršku Gradske opštine Medijana.

Projekat "Moj drug policajac" PU Niš; Foto: MUP Republike Srbije
Projekat “Moj drug policajac” PU Niš; Foto: MUP Republike Srbije

“Radimo i sa decom starijih uzrasta. Nedavno smo imali akciju Stop! Svi na sport” u Čairu, u saradnji sa Sportskim savezom i Školskom upravom, a kojom se promovišu zdravi stilovi života, bezbednosna prevencija i kultura mladih. Suština je da se družimo sa decom i da im se približimo odnosno da imaju dobru komunikaciju i poverenje u policijske službenike”, kažu u PU Niš.

Test za decu na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije
Test za decu na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije

Pažljivko

Agencija za bezbednost u saobraćaju takođe sprovodi kampanju za najmlađe učesnike u saobraćaju sa svojom maskotom “Pažljivko” koji kroz igru i pesmu, uči mališane kako da se snalaze u svakodnevnim situacijama na putu do škole, kako bi oni, kao samostalni učesnici u saobraćaju, bili bezbedni.