Pelemiš: Bez panike oko novog soja, ključ prevencija i vakcina

Pelemiš
Foto: Ilustracija, Unsplash

Infektolog i član Kriznog štaba, doktor Mijomir Pelemiš, izjavio je da ne treba stvarati paniku kod građana zbog novog britanskog soja koronavirusa. Istakao je da su i dalje ključne stvari za borbu protiv pandemije – prevencija i vakcinacija.

“Ne treba stvarati paniku kod građana Srbije, već su dovoljno uspaničeni prethodnih godinu dana. Ovo za njih ne znači ništa, da li će biti britanski, brazilski, južnoamerički soj. Nauka do sada nije dokazala ništa, osim bržeg širenja”, rekao je Pelemiš.

Istakao je da se ništa suštinski ne menja, jer su stroge mere prevencije i dalje na snazi i one se moraju poštovati.

Jedini način da zaustavimo pandemiju je vakcina, tako da rešenje postoji – strogo poštovanje mera prevencije i vakcinacija.

“Različiti sojevi su interesantni za nauku, ostavimo to naučnicima. Kada budu dokazali da je nešto značajno za nas, primenićemo to. Ništa se sada ne menja u terapiji, sve ostaje isto. Ne treba se time baviti, već samo vakcinacija i mere prevencije”, rekao je Pelemiš novinarima posle sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja.

Podsetimo, u nedelju je obelodanjeno da je u Srbiji registrovan takozvani britanski soj koronavirusa.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je uzorak novog, mutiranog soja koronavirusa u Srbiji uzet 31. decembra, kada je žena koja je doputovala iz Velike Britanije primetila tegobe.

Tiodorović je izjavio da je odmah utvrđeno da je u pitanju infekcija koronavirusom. Naknadna ispitivanja su potvrdila da je to uzorak mutiranog soja, “koji se razlikuje u sitnom elementu od prethodnog virusa”.

On je rekao da su svi kontakti žene kod koje je utvrđen mutirani soj koronavirusa stavljeni u izolaciju.

Na pitanje da li opravdan strah od novog soja virusa, Tiodorović je odgovorio da je veći broj zaraženih posledica toga što se mutirani soj brže prenosi. Posledica većeg broja zaraženih je i veća smrtnost u odnosu na već prisutan virus.

Tiodorović je rekao da “tamo gde se mere ne sprovode u potpunosti sa većim zaražavanjem se povećava i smrtnost”. Dodaje i  da bez obzira na to što “vakcinacija dobro ide” treba poštovati apsolutno sve mere koje su na snazi.

Izvor: Insajder

Dostava hrane u Nišu