Tiodorović: Uzorak mutiranog soja koronavirusa u Srbiji uzet 31. decembra

uzorak mutiranog soja
Foto: Ilustracija, Unsplash

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da je uzorak novog, mutiranog soja koronavirusa u Srbiji uzet 31. decembra, kada je žena koja je doputovala iz Velike Britanije primetila tegobe.

Tiodorović je izjavio da je odmah utvrđeno da je u pitanju infekcija koronavirusom. Naknadna ispitivanja su potvrdila da je to uzorak mutiranog soja, “koji se razlikuje u sitnom elementu od prethodnog virusa”.

On je rekao da su svi kontakti žene kod koje je utvrđen mutirani soj koronavirusa stavljeni u izolaciju.

Na pitanje da li opravdan strah od novog soja virusa, Tiodorović je odgovorio da je veći broj zaraženih posledica toga što se mutirani soj brže prenosi. Posledica većeg broja zaraženih je i veća smrtnost u odnosu na već prisutan virus.

Tiodorović je rekao da “tamo gde se mere ne sprovode u potpunosti sa većim zaražavanjem se povećava i smrtnost”. Dodaje i  da bez obzira na to što “vakcinacija dobro ide” treba poštovati apsolutno sve mere koje su na snazi.

Tiodorović je izjavio i da se treba vakcinisati što pre, bilo kojom vakcinom. Kako kaže, sve vakcine su efikasne i za novi soj koronavirusa.

Juče je u obelodanjeno da je u Srbiji registrovan takozvani britanski soj koronavirusa čija je specifičnost da se prenosi 70 odsto brže od dosadašnjih. Većina država zbog toga je suspendovala letove sa Velikom Britanijom, ali to u Srbiji nije učinjeno.

O registrovanju novog soja u Srbiji najpre je govorio predsednik Aleksandar Vučić.

“Putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu, donela je taj soj. Njen suprug je imao teške simptome”, rekao je Vučić. Dodao je da su ispraćeni svi kontakti te žene i da su pokušali da ih izoluju.

Kasnije je to potvrdila i predstavnica Laboratorije Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu u kojoj je izolovan mutirani virus.

“Britansku varijantu virusa izolovali smo u uzorku pacijentkinje koja je doputovala iz Ujedinjenog Kraljevstva”, rekla je profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović.

Zvaničnici u Srbiji, ali i proizvođači vakcina tvrde da su registrovana cepiva efikaasna i protiv novog soja koronavirusa.

Izvor: Insajder