PD „Preslap“: Planinari kompaktni na trasi od Ribarske Banje do vrha Pogled

preslap
Foto: PD Preslap

Planinarsko društvo „Preslap“ uspešno je juče izvelo akciju na planini Veliki Jastrebac, kada je stotinak planinarki i planinara iz Niša, Zaječara i Jagodine pohodilo vrh Pogled, visok 1482 metara, iz pravca Ribarske Banje.

Ovo odredište idealno je u danima velikih vrućina i sparina, zato što je Veliki Jastrebac najšumovitija planina Balkanskog poluostrva, prekriven je gustom, stoletnom šumom, a upravo ovakva šuma osvežava svakog namernika koji se u njoj nađe.

Foto: PD Preslap

Trasa uspona od Ribarske Banje do vrha Pogled omiljena je među planinarima, te i ne čudi što se na poziv Planinarskog društva „Preslap“ odazvao prilično veliki broj učesnika.

U jednom pravcu, ova trasa duga je 9 kilometara, a do vrha Pogled trebalo je savaldati 900 metara razlike u nadmorskoj visini.

Vodički tim Planinarskog društva „Preslap“, na ovo akciji činili su Dejan Radojlović, Uglješa Đorić i Miroslav Dokman, koji su odredili izuzetno spor ritam kretanja, kako bi grupa ostala kompaktna, kako bi se svi popeli na vrh Pogled, kako bi svi uživali u nesvakidašnjoj lepoti  Velikog Jastrepca.

Foto: PD Preslap

Do vrha Pogled, planinari su izašli za četiri i po sata laganog hoda. Uspon je stalan, ali ni na jednom mestu nije prenagljen. Bajkoviti ugođaj stvoren je u dubokoj, gustoj šumi, u srcu Velikog Jastrepca, gde kroz krošnje stoletnih stabala sunčevi zraci slabo i dopiru. U toj polutami sigurno je petnaestak stepeni svežije u odnosu na gradove ili otvorena područja, što je planinarima na ovoj akciji puno značilo.

Foto: PD Preslap

Kako je i bilo zamišljeno, tako je družina na vrh izašla kompaktno, a da se niko nije ni umorio. Stekao se i utisak da su u predelima i čarolijama prirode podjenako uživali i oni planinari koji često dolaze na Veliki Jastrebac, ali i oni koji su na ovoj akciji prvi put zakoračili trasom od Ribarske Banje do vrha Pogled.

Foto: PD Preslap

Veliki Jastrebac poseban je i po tome što je dostupan i iz Niša, i iz Aleksina, i iz Merošine, i iz Prokuplja, i iz Kruševca. Ovi gradovi i opštine dele između sebe ogromno jastrebačko područje, a pored planinarenja, na Jastrepcu se može uživati i u biciklizmu i pešačkim turama.

Foto: PD Preslap

Kao i pre par nedelja u selu Vrmdža kod Sokobanje, i sada na Velikom Jastrepcu je Planinarsko društvo „Preslap“ poslalo poruku podrške deci sa autizmom. Tim povodom izrađena je i specijalna zastava, sa bojama i obeležjima podrške deci sa autizmom