Pčelari otkrivaju kako da prepoznate pravi med u tri kućna trika

Prepoznajte pravi med u tri kućna trika

Ovaj prirodni antibiotik pored toga što nije jeftin, neće imati pozitivan efekat na zdravlje ukoliko nije prirodan i čist. Kako biste izabrali pravi med, pratite naredne savete.

U pitanju je pčelinji produkt, nastao organski i prirodno. Nažalost nije nimalo lak zadatak otkriti koji med je pravi, a koji je napravljen u fabrici. Veštački med najčešće se pravi od šećernog ili kukuruznog sirupa, uz veštačke boje i brojne aditive.

Kako da bez laboratorijskih uslova proverite da li je med pravi?

Većina zna da je kristalizacija svojstvo prirodnog meda. Gledajte da li će se med kristalisati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo je stajala, dok će se pravi med kristalisati.

Pčelari otkrivaju tri kućna trika da brzo i lako saznate da li ste kupili pravi med!

  1. U kašiku usuti malo meda. Držati kašiku iznad plamena sveće postepeno je zagrevajući dok med ne proključa. Ako vri i ne menja boju i miris, onda je pravi. Ako potamni ili miriše na šerbet, onda je falsifikat.
  2. U posudu staviti dve kašike meda. Dodati šest kašika alkohola i postepeno zagrevati na električnom šporetu deset minuta. Ne sme se zagrevati na otvorenom plamenu zbog mogućnosti da se alkohol zapali. Ako se na dnu pojavi beli talog, med nije pravi.
  3. U čašu staviti supenu kašiku meda i isto toliko destilovane vode. Dobro izmešati i dodati nekoliko kapi joda. Ako poplavi, onda nije med, nego veštački u koji je dodavan skrob ili želatin.