Pala turistička agencija i privatna firma u Nišu zbog finansijskog kriminala

policija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više odvojenih akcija uhapsili su 27 osoba i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 102 lica, zbog postojanja osnova sumnje da su koruptivnim krivičnim delima i delima iz oblasti finansijskog kriminala oštetili budžet Republike Srbije i drugih privrednih i fizičkih lica za više od 1,2 miliona evra. 

Akcije usmerene na suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije sprovedene su na teritoriji Beograda, Aleksinca, Pirota, Niša, Čačka, Kragujevca, Kikinde, Leskovca, Pančeva, Požarevca, Sremske Mitrovice i Subotice. 

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2008. godine do danas počinili više krivičnih dela: zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara, pranje novca, falsifikovanje novca, neovlašćeno organizovanje igara na sreću, nedozvoljena trgovina, prouzrokovanje lažnog stečaja, poreska utaja i nedozvoljen promet akciznih proizvoda. 

Među uhapšenima su zaposleni u opštoj bolnici u Aleksincu, bivše odgovorno lice JKP „Gradska toplana“ Pirot, nadzorni organ Direkcije za izgradnju grada Pirota, odgovorno lice Šumarskog gazdinstva „Severni Kučaj“ Kučevo, odgovorno lice Centra za socijalni rad u Babušnici, odgovorno lice turističke agencije „MM TURS“ iz Niša, odgovorno lice turističke agencije „VIP tours&service“ iz Niša, odgovorno lice Skupštine preduzeća „Beograđevinar“ kao i osnivači, vlasnici i odgovorna lica više privatnih firmi. 

Krivičnim prijavama obuhvaćeno je i osam policijskih službenika, među kojima je i jedan načelnik regionalnog centra, odgovorno lice Društva za cerebralnu paralizu, dečiju paralizu i plegije u opštini Požega, zaposleni u dečjem odeljenju Zdravstvenog centra Knjaževac, vršilac dužnosti odgovornog lica Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, bivši vršilac dužnosti odgovornog lica javnog preduzeća „Resavica“, zaposleni u „Srbijagasu“,bivše odgovorno lice „Elektrokosmeta“ sa sedištem u Beogradu, bivše odgovorno lice hidroelektrane Gazivode iz Zubinog potoka, vlasnici i odgovorna lica u više privrednih društava i druga fizička lica.

***

Uhapšena odgovorna lica turističke agencije i privatne firme. Podneta krivična prijava protiv vršioca dužnosti odgovornog lica Zavoda za transfuziju krvi u Nišu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije niškog Višeg javnog tužilaštva uhapsili su odgovorno lice turističke agencije „VIP tours&service“ A.L. (1978), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom. 

Osumnjičeni se tereti da je od 2015. do 2017. godine, u postupku javnih nabavki, čiji predmet je bilo pribavljanje usluga organizacije ekskurzija srednjih škola u Nišu na portalujavnih nabavki, podnosio ponude zasnovane na lažnim podacima o osiguranju učenika od posledica nesrećnogslučaja, koje osiguravajuća kuća nikada nije izdala. 

Na osnovu takodostavljenihlažnihpodataka, sumnja se da je A.L. zaključio okvirnesporazume o realizaciji ekskurzija, čime je turističkoj agenciji “VIP tours&service” pribavio protivpravnu imovinsku korist od 10.213.734 dinara.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu u saradnji sa Sektorom poreske policije i Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu uhapsili su odgovorno lice privrednog društva „Dragauto“ L.S. (1972) i podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv još jedne osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo poreska utaja.

Osumnjičeni se terete da su od januara do marta ove godine, preko privrednog društva ”Dragauto”, prodali veći broj polovnih automobila, pri čemu su za veći deo prometa sačinjavali fakture i ostalu prateću dokumentaciju, a naplatu obavljali u gotovom novcu na ruke. 

Novac dobijen na ruke, u iznosu od 37.709.545 dinara, kako se sumnja, nisu uplatili na tekući račun preduzeća „Dragauto“, već su ga potrošili za sopstvene potrebe. 

Takođe, osumnjičeni se teret da nisu obračunali i uplatili 6.654.622 dinara na ime poreza na prihode od kapitala, kao i da 8.397.331 dinar od prometa polovnih automobila, nisu evidentirali u poslovnim knjigama i na njega nisu obračunali PDV od 1.399.555dinara.

Osumnjičeni se terete da su na taj način oštetili budžet Republike Srbije za 8.054.177 dinara.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu,po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije niškog Višeg javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv vršioca dužnosti odgovornog lica Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave. 

Osumnjičena se tereti da je iskorišćavanjem službenog položaja, nevršenjem službene dužnosti i prekoračenjem granice službenog ovlašćenja, od aprila do maja ove godine angažovala privatno lice da okreči prostorije Zavoda za transfuziju krvi. 

Osumnjičena je znala da lice koje je angažovala nema registrovanu radnju za obavljanje ove delatnosti.

Global Digital Clinik