KC Niš: Nova metoda lečenja za kvalitetniji život bubrežnih bolesnika

Nova metoda ugradnje stenta za efikasnije lečenje i kvalitetniji život bubrežnih bolesnika
Nova metoda ugradnje stenta za efikasnije lečenje i kvalitetniji život bubrežnih bolesnika

Hirurzi niškog Kliničkog centra, ponovo su pokazali da drže korak sa svetskim medicinskim standardima, te su pre nekoliko dana, po prvi put,  primenili potpuno novu metodu ugradnje katetera kod bubrežnih bolesnika čije lečenje podrazumeva dijalizu.

Plasiranje tzv. peritonealnog katetera laparoskopskom tehnikom, umnogome će, tvrde lekari, poboljšati učinak lečenja dijaliziranih pacijenata, ali i poboljšati kvalitet njihovog života.

KC Niš postaje edukacioni centar 

Ova metoda će se primenjvati nadalje stalno u Klinićkom centru Niš, kod svih pacijenata čije zdravstveno stanje to dozvoljava.

Kako je ova tehnika ugradnje katetera za peritonealnu dijalizu, koja se za razliku od hemodijalize može obavljati i u kućnim uslovima, ranije, samo nekoliko puta sporadično primenjena u drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, niški Klinički centar bi trebalo uskoro da postane i edukacioni centar, kažu u Upravi.

“Zaista sam ponosan na svoje kolege, koje neprestano pokazuju da su, osim neuporedivo boljih uslova koje sada imamo u novoj zgradi KC, itekako zainteresovani za dalje usavršavanje, tako da će i ovaj napredak biti od izuzetnog značaja za naše pacijente, a to nam je svakako najbitnije”, izjavio je generalni direktor KC Niš, prof. dr Zoran Radovanović.

Plasiranje tzv. peritonealnog katetera laparoskopskom tehnikom
Plasiranje tzv. peritonealnog katetera laparoskopskom tehnikom

Kvalitetniji život i lečenje bubrežnih bolesnika u Nišu

U istom danu, uspešno su obavljene, dve ovakve intervencije u opštoj anesteziji, a lekari kažu, da je i kvalitet ishoda lečenja zahvaljujući ovoj tehnici, znatno izvesniji i učinkovitiji.

“Naučno – istraživačkim radom, dokazano je da laporoskopskom metodom, pacijentima pružamo bolji kvalitet života i njihovog lečenja, tako planiramo da ovu metodu primenjujemo kontinuirano, kao i da sarađujemo sa ostalim zdravstvenim centrima u zemlji, jer smo već to radili kada je reč o drugim metodama i zahvatima, što se pokazalo kao odlično”, izjavio je dr Veroljub Pejčić, direktor Centra za minimalno-invazivnu hirurgiju niškog KC.

Oba pacijenta se osećaju dobro i njihov oporavak teče po planu.

“Sama intervencija je za njih utoliko bolja, jer mi uz pomoć kamere tačno pozicioniramo kateter, mogućnost za eventualno curenje je svedena na minimum, tako da je i sam proces dijalize efikasniji, a rezovi su minimalni i bitno je naglasiti da se ova metoda iskljičivo primenjuje kod pacijenata čije zdravstveno stanje ispunjava određene uslove, kao i da mogu da budu podvrgnuti zahvatu u opštoj anesteziji”, naveo je hirurg, dr Slobodan Jovanović.

Ivica Jašarević, KC Niš
Ivica Jašarević, KC Niš

Jedan od dvojice pacijenata kojima je istog dana plasiran peritonealni kateter je 44- godišnji Ivica Jašarević, koji se oporavlja na Klinici za nefrologiju.

“Osećam se dobro i zaista se nadam da će mi ovo pomoći u daljem lečenju, ono što mi je bitno je da nemam bolove i da mi lekari kažu da je intervencija obavljena uspešno, tako da se, iskreno, bez obzira na svu negu koju ovde imam, nadam da ću uskoro otići kući”, kaže Jašarević.

Klinički centar u Nišu dobija nove aparate za dijalizu

Da ova metoda predstavlja revoluciju u lečenju dijaliziranih pacijenata, potvrđuju i nefrolozi.

“Zaista je važno da kateteri za dijalizu budu postavljeni tačno kako nauka nalaže i da dijaliza bude potpuna, a to ova tehnika plasiranja zaista omogućava i nadam se, da će zahvaljujući tome, naši pacijenti sa bubrežnim oboljenjima, živeti lakše”, istakla je dr Branka Mitić, direktorka Klinike za nefrologiju i dodala da bi Klinika uskoro trebalo da bude opremljena sa još 48 novih mašina za dijalizu. 

Prema podacima lekara niškog Kliničkog centra, u Srbiji trenutno više od devet stotina pacijenata sa bubrežnim oboljenjima čeka na transplantaciju, od kojih oko tri stotine njih, u niški zdravstveni centar dolazi na hemodijalizu.