Pacijentkinja opečena tokom operacije u KC Niš: Naložena provera kablova

Operacija: Ilustracija; Foto: Pixabay
Operacija: Ilustracija; Foto: Pixabay

Klinički centar Niš zatražio je proveru ispravnosti svih kablova firme “Proksima” u operacionim salama novog objekta KC nakon što je prilikom laparoskopske operacije žučne kese pacijentkinja zadobila opekotinu na nozi zbog neispravnog kabla, izjavio je za Betu pomoćnik generalnog direktora KC Niš Goran Stanojević.

On je podsetio da je tridesetrogodišnja pacijentkinja 11. aprila zadobila opekotine drugog stepena koje su zahvatile jedan do dva odsto ukupne površine tela.
Instalacije ne podržavaju opremu; Zatvorena i operaciona sala na prvom spratu novog KC Niš
Instalacije ne podržavaju opremu; Zatvorena i operaciona sala na prvom spratu zbog poda u novom KC Niš
“Pred sam kraj laparoskopske operacije došlo je do kontakta ogoljenog kabla sa kožom pacijentkinje što je izazvalo opekotinu. Pacijentkinji je opekotina odmah zbrinuta i ona je otpuštena kući”, rekao je Stanojević.

Prema njegovim rečima, svi aparati sa kablovima firme “Proksima” u operacionim salama zamenjeni su drugim aparatima, dok ne stignu rezultati naknadne provere.

Stanojević je istakao da je firma “Proksima” izabrana za dobavljača na tenderu i da je prethodno dostavila sve neophodne dozvole i ateste.
 
“Istog dana kada se nezgoda dogodila obavili smo naknadnu kontrolu instalacija niskonaponske mreže i ustanovili da nisu u kvaru”, izjavio je Stanojević.
 
On je rekao da se radi o događaju koji se ne može predvideti i koji se ranije dešavao i u KC Niš i u svim drugim ustanovama.
 
Stanojević je dodao da se kontrole niskonaponske mreže obavljaju svakodnevno u svim operacionim salama.

Tehnički prijem zgrade

Podsetimo, novi Klinički centar Niš svečano je otvoren 17. decembra prošle godine. Nadležna Komisija za tehnički pregled je ovaj objekat pustila u tzv „probni rad“ kako bi utvrdila njegovu „podobnost za upotrebu“.
 

Ovakav rad novog KC-a, kako je ranije najvljeno, bi trebalo da bude okončan do 2. avgusta ove godine, odnosno da dobije upotrebnu dozvolu.

Prema zakonskim propisima  probni rad može trajati najduže godinu dana, a za to vreme Komisija za tehnički pregled „proverava ispunjenost uslova za izdavanje upotrebne dozvole i izveštaj o tome dostavlja investitoru“.

Novi Klinički centar Niš izgradila je italijanska firma INSO, uz veći broj podizvođača.

Radovi su započeli sredinom oktobra 2013. godine, a rok za njihov završetak bio je 32 meseca i probijen je nekoliko puta. Prema podacima na sajtu KC-a,

Vrednost radova iznosila je 32 miliona evra koji su bili obezbeđenih kroz kredit Evropske investicione banke.

Demanti u slučaju povređene pacijentkinje

Predstavnici preduzeća Proksima d.o.o. obratiće se javnosti u petak, 20. aprila kako bi demantovali optužbe koje su im upućene nakon povređivanja pacijentkinje tokom operacije u Kliničkom centru Niš.

Global Digital Clinik