Osuđenici u KPZ Niš završavaju školu i obuke za deficitarna zanimanja

Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, metalski pogon, KPZ Niš

U Kazneno-popravnom zavodu u Nišu 88 osuđenih lica je završilo neki od ciklusa osnovnog školskog obrazovanja prethodne školske godine, dok je 54 steklo sertifikat na obukama za deficitarna zanimanja. U proseku, na godišnjem nivou, do 100 osuđenih lica stekne svedočanstvo Osnovne škole „Lela Popović“, navodi se u tekstu koji je objavilo Ministarstvo pravde

U ovom trenutku se -kako se navodi- organizuju sertifikovane obuke za osam stručnih zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada – varioce, pekare, stolare, krojače, građevinske limare, vodoinstalatere, rukovaoce motornom testerom i trimerom, kao i za poslove ofset štampe.

Osuđenici stiču potrebne praktične veštine u pogonu metalske i drvne proizvodnje, pogonu mašinskog održavanja i građevinskog i elektro održavanja, kao i u poljoprivrednim poslovima na dve ekonomije ovog zavoda, koje se prostiru na 150 hektara površine.

U sertifikatima se ne navodi da su stečeni tokom izdržavanja kazne kako bi se izbegla eventualna stigmatizacija bivših osuđenika, a njima omogućilo da što lakše pronađu posao.

Po isteku kazne, osuđenici na osnovu stečenih sertifikata mogu da se obrate organizaciji „Help“ za pomoć u vidu kupovine opreme za pokretanje posla, u iznosu od 2.500 evra.

Zahvaljujući poslovima koje su naučili da rade u kazneno-popravnim zavodima bivši osuđenici su se kasnije zaposlili kao kuvari, poslastičari, keramičari, varioci, bravari, stolari, tapetari, vodoinstalateri, krojači, u štamparijama, kao i u poljoprivredi na poslovima uzgoja voća i povrća…

Global Digital Clinik