“Veštine u fokusu” – Nacionalni foto konkurs 2023.

Delegacija Evropske unije u Srbiji, National Geographic Srbija, Politikin zabavnik i Erazmus studentska mreža Srbija organizuju konkurs za najbolju fotografiju nastalu u Srbiji na temu „Veštine u fokusu”. Fotografije se šalju u periodu od 1. avgusta 2023. do 15. oktobra 2023. na elektronsku adresu takmičenje@euinfo.rs.

Konkurs je posvećen svim ljudima koji su vešti u nečemu: sportistima, studentima koji stiču nove veštine, starim zanatima, naučnicima, stručnjacima u oblasti medicine, građevine, arhitekture, ili njihovim delima, slikarima, kuvarima, itd.

Konkurs je otvoren za:

– sve fotografe starosti od 15 do pa naviše. Maloletni fotografi moraju obezbediti odobrenje roditelja ili staratelja;

– projekte iz sektora preduzetništva, energetike, transporta, poljoprivrede, zaštite životne sredine, obrazovanja, omladine, kulture, socijalne inkluzije, itd.

Stručni žiri će odabrati tri najbolje fotografije i nagraditi vaučerima za kupovinu foto i elektronske opreme u dinarskoj protiv vrednosti od:

prva nagrada – 1.000 evra;
druga nagrada – 500 evra;
treća nagrada – 300 evra.
Žiri će dodeliti i „Specijalnu nagradu žirija za najbolju fotografiju EU projekta u Srbiji”.

Stručni žiri će izabrati 19 najboljih fotografija (uključujući  i tri nagrađene), kao i jednu najbolju fotografiju pristiglu od autora sa EU projekata koje će biti objavljene u elektronskoj publikaciji EU info centra kao i na veb stranici i nalozima na društvenim mrežama Delegacije EU u Srbiji.

Prvonagrađena fotografija biće objavljena u srpskom izdanju časopisa National Geographic, kao i u Politikonom zabavniku, dok će zložba 20 najboljih fotografija biće održana krajem 2023. godine.

Žiri će uzimati u obzir i fotografije načinjene mobilnim telefonom.

Fotografije tela koje na bilo koji način objektivizuju ljude, ili koje su uvredljive, neće biti uzete u obzir, dok je za maloletna lica prikazana na fotografijama neophodno obezbediti odobrenje roditelja ili staratelja.