OSNOVAC apsolutni pobednik: Niške šahistkinje osvojile pehar, zlato, srebro i dve bronze

Uspeh Dečijeg kluba
Uspeh Dečijeg kluba "Osnovac" Niš; 12. Kadetsko prvenstvo Srbije

Devojčice Dečijeg šahovskog kluba “Osnovac” postigle su brilijantne rezultate na proteklom 12. Kadetskom prvenstvu Srbije, koje se od 30. marta do 8. aprila igralo u Novom Sadu.

Anđela Dinić je u konkurencji od 64 mlada takmičara postala DRŽAVNA PRVAKINJA u problemskom šahu, u grupi devojčica do 14 godina. 

Jelena Stevanović ponela je titulu DRŽAVNE VICEPRVAKINJE, takođe u problemskom šahu, ali u grupi do 18 godina.

Takođe mlada šahistkinja osvojila je i bronzanu medalju u standardnom šahu u grupi do 16 godina, a u kome se takmičilo više od 200 šahista.

U grupi devojčica do 14 godina Andrea Pavlović osvojila je bronzanu medalju u ubrzanom šahu koji je igralo 187 takmičara.

Ovogodišnje Kadetsko prvenstvo Srbije okupilo je dosta veliki broj dece:
– u problemskom šahu učestvovalo su 64 takmičara, 
– u brzopoteznom šahu 95 takmičara,
– u ubrzanom šahu 187 takmičara, 
– u standardnom šahu 206 takmičara.

“Ovim je uspeh naših zlatnih devojaka još veći. Sve tri su članice ekipe koja je aktuelni EKIPNI KADETSKI PRVAK CENTRALNE SRBIJE, kao i aktuelni EKIPNI OMLADINSKI VICEPRVAK CENTRALNE SRBIJE i pobednik DRUGE ŽENSKE SENIORSKE LIGE CENTRALNE SRBIJE”, objašnjava predsednik Šahovskog saveza Nišavskog okruga Igor Lukić.

Dečiji šahovski klub Osnovac
Jelena Stevanović, na korak od medalje, Novi Sad; Foto: Dečiji šahovski klub Osnovac

Anđela je ovogodišnja prvakinja Centralne Srbije do 14 godina, a Jelena prvakinja CS do 16 godina.

Pre manje od mesec dana, Andrea je, na “Balkanskom kadetskom kupu“, postala PRVAKINJA BALKANA do 14 godina, dok je Jelena postala VICEPRVAKINJA BALKANA do 18 godina.

“I to su samo neki od uspeha, pošto je izuzetno teško ispisati sve, a kamoli i popamtiti, ali su one to itekako zaslužile”, dodaje Lukić.

Inače, Dečiji klub “Osnovac” u Novom Sadu predstavljali su još i Iva Milenković, u grupi devojčica do 12 godina, kao i Andrija Pavlović, u grupi dečaka do 14 godina.

“Ivi je ovo bilo prvo jače takmičenje, naročito ovakve vrste, te nije ni imala opterećenje u vidu rezultata, već da pokuša da odigra što bolje i da stekne jedno novo, veliko, iskustvo. Rezultat je očekuje već naredne godine. A što se Andrije tiče, uprkos bolesti, uspeo je da turnir odigra do kraja i to više nego uspešno i da osvoji 4. mesto u državi, uz zarađenih 110 novih rejting poena”, kaže Lukić.