Oslobođenje Niša u Prvom svetskom ratu: Trupe Moravske divizje na današnji dan su ovladale gradom

oslobođenje Niša u Prvom svetskom ratu

Danas se obeležava oslobođenje Niša u Prvom svetskom ratu. 12. oktobra 1918. trupe Moravske divizije nadvladale su nemačku vojsku.

Oslobođenje Niša u Prvom svetskom ratu, obeležila je borba, ne samo vojske, već i naroda. Prema nekim istorijskim  zapisima, tog 12. oktobra, nemačke vojnike razoružavali su dečaci i žene.

“Nemci su isto tako bili tučeni s leđa vatrom građanstva, među kojima su bili i dečaci uzrasta 12–15 godina. Stanovnici su razoružavali demoralisane vojnike i gonili ih prema Panteleju. Ovde su se pored muškaraca isticale i žene, naročito one čiji su muževi ili sinovi odvedeni u internaciju ili bili ubijeni. Građanstvo se još prvog dana borbi za grad samoorganizovalo, formirajući odred zaštite tako što su ono malo pušaka koje su bile sakrivene od okupatorskih vojnika i vlasti bile podeljene pojedinim ljudima.” Ovo je deo iz monografije “Moravska divizija u Prvom svetskom ratu 1914-1918”, istoričara Aleksandra Dinčića. “Nakon oslobođenja grada, na trgu kralja Milana bila je postavljena svečana kapija (slavoluk) u čast oslobođenja grada i skorašnjeg dolaska prestolonaslednika Aleksandra.”

102. godišnjica obeležena je polaganjem venaca na spomenik Oslobodiocima Niša. Vence su položili predstavnici rukovodstva grada, boračkih organizacija, političkih organizacija, potomci boraca i drugi.