Opozicija u Nišu tvrdi da v.d. predsednika Višeg suda uz pomoć GIK hoće da poništi njihovu pobedu, Aleksić poziva vlast da prizna poraz

djordje stankovic
Foro: Đorđe Stanković

Viši sud ima rok od 72 sata da odgovori na žalbu koju je lista “Biramo Niš” podnela na odluku Gradske izborne komisije da ne usvoji većinu njihovih prigovora. Kandidat ove koalicije za gradonačelnika Niša Đorđe Stanković tvrdi da v.d. predsednika Višeg suda Tomislav Trajković, traži od GIK da dopune zapisnike na način koji bi omogućio da žalbe opozicije budu odbijene i da se spreči ponavljanje glasanja na dva biračka mesta.

Gradska izborna komisija u Nišu donela je odluku o preliminarnim rezultatima za izbor odbornika u Skupštini grada Niša, prema kojoj je najviše mandata osvojila koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke. Prema tim rezultatima, koalicija okupljena oko SNS-a osvojila je 30 mandata, grupa građana „Dr Dragan Milić“ 16, koalicija „Biramo Niš“ 10, pokret „Kreni promeni“ i koalicija „Ujedinjeni – Nada za Niš“ po dva, a manjinska Ruska stranka jedan mandat.

Gotovo sve prigovore opozicije GIK je odbio kao „nerazumljive“, pa su se oni obratili Višem sudu.

U žalbi koju je podnela opozicija predvođena Đorđem Stankovićem postavljaju se tri ključna pitanja:

„Zašto je prigovor razmatran ako je nerazumljiv? Na koji je način Gradska izborna komisija Niš utvrdila činjenice o ispravnosti navedenih akata biračkih odbora, kada isti nisu razmatrani na sednici na kojoj je doneto pobijano rešenje? Šta je, zapravo, suština pobijane odluke (da je prigovor nerazumljiv ili neosnovan)? S obzirom da su ovakvi razlozi pobijanog rešenja protivrečni njegovoj izreci, jer je očigledno Gradskoj izbornoj komisiji Niš bilo potpuno jasno i razumljivo šta se prigovorom traži, pa je u tom smislu i utvrđivala ispravnost akata biračkih odbora – doduše na nezakonit način, jasno je da se takvo rešenje mora poništiti, zbog svih navedenih osnova u uvodu ove žalbe. Na osnovu svega navedenog, predlažem da Viši sud u Nišu poništi pobijano rešenje”, rekao je Stanković.

Stanković se u međuvremenu obratio medijima, sa informacijama da v.d. predsednika Višeg suda instruiše GIK da dopuni zapisnike, kako bi žalbe opozicije mogle da budu odbijene.

Aleksić: Vlast da prizna poraz u Nišu

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić ocenio je da su lokalni izbori 2. juna bili “pokradeni” ali da je “činjenica” da je u Nišu pobedila opozicija.

Aleksić je za televiziju Insajder rekao da se u svakom izbornom procesu “režim doseti kako može da se krivotvori i uzurpira vlast”.

“Na decembarskim izborima u pitanju su bili fantomski birači i birački spisak, dok su ovoga puta u pitanju fantomske liste i krivotvorenje zapisnika i izbornih rezultata tamo gde je bila mala razlika i gde se lomi jedan ili dva mandata, kao što je bio slučaj na Novom Beogradu, Vračaru i u Nišu”, naveo je Aleksić a preneo NPS.

Ocenio je da vlast “treba da prizna” izborni poraz u Nišu.

“Srpska napredna stranka nije spremna da prihvati izbornu volju građana i prizna poraz koji su doživeli u ovom izbornom ciklusu. Od 1,6 miliona birača u Beogradu osvojili su 370.000 glasova. Izlaznost je bila mala. Građani su bili zbunjeni i rezultat je onoga što smo doživeli”, kazao je Aleksić.

Global Digital Clinik