Ona je član niške Vatrogasne brigade: Upoznajte Di

Saša i Di, Vatrogasna birgada niš; Foto: V.Torović, RAS Srbija /FB Vatrogasna brigada
Saša i Di, Vatrogasna birgada niš; Foto: V.Torović, RAS Srbija /FB Vatrogasna brigada Niš

Keruša belgijskog ovčara malinoa Di već osam godina sa svojim vodičem Sašom Krstićem pomaže niškim vatrogascima i spasiocima u pronalaženju ugroženih i izgubljenih ljudi.

Ovog neskadišnjeg pripadnika Vatrogasno-spasilačke brigade obožavaju svi njeni članovi, a posebno Di koja mu bezgranično veruje.

Di i Saša, kao savršeno utreniran i uigran spasilački tandem spasili su na desetine ljudi kojima je bio ugrožen život.

“Di je zadužena za pretragu otvorenih prostora i šuma, kao i prilikom zemljotresa i urušavanja objekata. Na sreću, za osam godina, nismo imali nijedan zadatak da tražimo ljude u ruševinama”, kaže niški vatrogasac  Saša Krstić.

Ovaj  „par“ deluje na celokupnoj teritoriji grada Niša, kao i u okolini, tačnije sve do Zaječara. 

Da li ste znali da na području Nišavskog okruga ima ukupno 104 vatrogasca, od toga 81 u Nišu? Da li ste znali da prema proseku niški vatrogasci dnevno intervenišu i do 5 puta. Prema evropskim standardima, potreban je 1 vatrogasac – spasilac na svakih 1000 stanovnika.

Psi su obučeni da reaguju na one koji bespomoćno leže, sede ili čuče. Imaju izvanredan njuh, čak 200 puta jači od ljudskog.

Njime „love” nepokretni izvor mirisa, tako da povređenog, u zavisnosti od strujanja vazduha, mogu da otkriju i ispod nekoliko urušenih spratova zgrade.

Posle otkrivanja, oglašavaju se lavežom. Tada ih vodiči pozovu nazad, a onda se sa spasiocima vraćaju na mesto nesreće. Psi pamte slike, i kada ponovo uđu u objekat, nepogrešivo pronalaze mesto gde su detektovali povređenog.

Saša i Di na svečanosti povodom Dana MUP-a; Foto: V.Torovic RAS Srbija/FB Vatrogasna brigada Niš
Saša i Di na svečanosti povodom Dana MUP-a; Foto: V.Torovic RAS Srbija/FB Vatrogasna brigada Niš

Saša kaže da je oduvek mnogo voleo pse, a odlučio se da postane vodič službenih pasa i da nastavi porodičnu tradiciju jer je njegov otac takođe bio vodič pasa u policiji.

Keruša Di će u martu sledeće  godine napuniti devet godina, a biće član Vatrogasno-spasilačke brigade dok god bude spremna za službu.

“Očekujem da će raditi dok ne bude imala najmanje 10 godina. Posle će u zasluženu penziju. Životni vek malinoa je oko 12 godina. Nadam se da ću moći da čuvam Di u svom domu kad se penzioniše. Posle toliko godina provedenih zajedno bilo bi mi mnogo teško da je napustim”, kaže Saša koji je sa njom učestvovao i na međunarodnim vežbama u Crnoj Gori jer su članovi regionalnih timova spasilaca.