Održana Svetosavska akademija u Nišu: “Sveti Sava je personifikacija svega plemenitog i dobrog u našem rodu”

svetosavska akademija u nišu
Foto: Pravoslavna Eparhija niška

U Nišu je juče održana tradicionalna Svetosavska akademija, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. Arsenija.

25. januara 2021. godine održana je tradicionalna Svetosavska akademija u Svetosavskom domu, pri Sabornom hramu u Nišu. Akademija se održava u čast Svetog Save, prvog srpskog prosvetitelja, princa, monaha, književnika, diplomate i prvog Arhiepiskopa autokefalne Srpske Pravoslavne Crkve.

Akademiju je organizovala Crkvena opština Grada Niša i NCPD „Branko“, a uz podršku Grada Niša, Univerziteta u Nišu i Komande Kopnene vojske. Svečano je otvorena himnom Srbije u izvođenju hora Niške crkvene pevačke družine „Branko”.

U svom pozdravnom obraćanju, Preosvećeni Vladika Arsenije je istakao:

„ U ličnosti Svetog Save sabrana je sva kultura, sva nauku, istorija, književnost našega naroda. On sam je na taj način postao zbirna imenica svih nas zajedno. On je personofikacija svega plemenitog i dobrog u našem rodu.“

Ovogodišnji besednik je bio prof. dr Milovan Bratić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, koji je sve prisutne podsetio na prosvetiteljski i učiteljski doprinos Svetoga Save.

Učesnici umetničkog programa bili su

  • NCPD „Branko” pod dirigenstkom palicom gospođe Sare Cincarević,
  • Dečje-omladinski crkveni hor „Branko” sa dirigentom gospođom Jovanom Mikić,
  • Dečja dramska sekcija koju je pripremila gospođa Suzana Milovanović i
  • novoosnovani crkveni orkestar „Branko“ iz Leskovca.

Akademiji su prisustvovali Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G. Arsenije i gradonačelnica Dragana Sotirovski. Pored predstavnika gradskih vlasti i lokalne samouprave, prisustvovali su i rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić, rektor Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija u Nišu protojerej-stavrofor Milutin Timotijević. Svetosavskoj akademiji prisustvovali su i predstavnici vojske, sveštenstva i građani Niša i okoline.

Dostava hrane u Nišu