Odložen konkurs za kupovinu socijalnih stanova

konkurs za kupovinu socijalnih stanova odložen
Foto: pixabay, ilustracija

Iako je bilo najavljeno, konkurs za kupovinu socijalnih stanova ipak neće biti raspisan početkom aprila. Kao novi rok navodi se poslednja nedelja aprila ili prva nedelja maja. Prema rečima direktora Gradske stambene agencije Vladana Stojanovića čeka se sednica Skupštine grada Niša. Na sednici bi odbornici trebalo da usvoje odluku o otuđenju stanova u Ulici Majakovskog. Za to je već Gradsko veće dalo saglasnost, a u rešenju je navedeno da je cena stanova skočila, pa će metar kvadratni koštati oko 830 evra sa PDV-om.

Prema prvobitnom planu, da konkurišu za stanove mogle su Nišlije koje nemaju svoju imovinu i to još decembra 2020. godine. Zbog pandemije rok je produžen za početak aprila, ali je opet odložen. Prema rečima Stojanovića na sednici skupštine grada Niša, 22. aprila odbornici bi trebalo da usvoje odluku, prema kako kaže regularnoj proceduri o otuđenju, da bi krediti mogli da se realizuju kod ostalih banaka. Kada kako kaže to rešenje bude usvojeno, zasedaće nadzorni odbor, doneti odluku i raspisati konkurs.

Na sednici Gradskog veća 5. aprila, Gradska stambena agencija dobila je saglasnost na odluku Nazdornog odbora ovog Javnog preduzećao otuđenju stanova u ulici Majakovskog. Stojanović tvrdi da su stanovi u završnoj fazi, i kada je reč o unutrašnjim ali i spoljašnjim radovima.

Međutim zbog povećanja cena troškova na elektromrežu, na sistem za daljinsko grejanje, i uvećanja troškova izgradnje izmenjena je i kupoprodajna cena stanova koja je iznosila 705,98 evra po kvadratnom metru bez PDV-a, odnosno 776,58 evra sa PDV-om, navodi se u obrazloženju rešenja Gradskog veća.

Stojanović dodaje da će prema novom roku Nišlije uskoro moći da konkurišu za ove stanove. On očekuje da će konkurs biti raspisan poslednje nedelja ovog ili prve nedelje narednog meseca.

Inače u ulici Majakovskog biće 106 novih stanova čija je izgradnja koštala 330 miliona dinara bez PDV-a. Od 106 stanova, 90 je za prodaju, a 16 za rentiranje.