Da li znate koji je najopasniji sir na svetu?

najopasniji sir na svetu
Foto: agromedia.rs

Sir koji je u Ginisovoj knjizi rekorda proglašen za najopasniji na svetu stiže iz Sardinije. Njegovu prodaju je zabranila Komisija za hranu Evropske unije. U pitanju je ovčiji sir imena Casu Marzu ili pokvareni sir.  u sebi sadrži specifičan sastojak.

Najopasniji sir na svetu u sebi sadrži specifičan sastojak. Tajni sastojak sira koji se tradicionalno pravi na ovom italijanskom ostrvu su crvi.

Naime, ovaj sir se proizvodi tako što se napravi rupa u kolutu sira vrste Pecorino kako bi muva (Piophila casei) u istu položila jaja. Osim zbog pikantnosti, sir se proizvodi na ovaj način jer izlegli crvi izbacuju kiseline koje smanjuju masnoću istog.

Ovaj sir mekane teksture u sebi sadrži žive crve. Veliki broj ljudi čak ne vadi crve prilikom konzumacije sira, iako je navedena muva koja polaže jaja posetitelj leševa uginulih životinja.

Crvima je potrebno da narastu od tri do šest nedelja. Još jedan uznemiravajući podatak vezan za ovaj sir je da crvi mogu da skaču i razbeže se ukoliko su uznemireni.

Iako je zabranjena proizvodnja i prodaja, sir se može naći na Sardiniji po ceni od 20 evra za kilogram.

Odluka o zabrani donesena je nakon što je utvrđeno da larve muve koje se kote u siru mogu preživeti i nakon što dođu u stomak. To u stomaku može izazvati oštećenja i infekcije.

S druge strane, ovaj sir se na Sardiniji jede vekovima i do sada nije dokumentovano da šteti zdravlju.

Da li biste ga probali?

Izvor: Agromedia