Deca ulice: Problem čije rešenje leži u otklanjanju uzroka, a ne posledica

deca ulice
Foto: Ilustracija, freepik.com

Deca ulice, odnosno deca koja žive i rade na ulici problem je koji je duboko ukorenjen u našem društvu. Zbog toga i pojedinci i ustanove treba da se uključe u njegovo rešavanje.

„Deca ulice“ se suočavaju sa brojnim rizicima koji ostavljaju posledice na njihovo zdravlje i razvoj. Zbog toga nadležni organi treba da učine dodatne napore na zaštiti prava i najboljeg interesa deteta, naveo je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zaštitnik građana zatražio je od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju da stavi van snage radni nalog upućen pre tri godine svim centrima za socijalni rad u Srbiji. Prema tom nalogu oni su dužni da decu koja žive i rade na ulici po hitnom postupku oduzimaju od roditelja i pokreću sudske postupke za oduzimanje roditeljskog prava.

„Ponovo naglašavam da automatsko oduzimanje dece nije rešenje. Potrebno je utvrditi da li se radi o trgovini ljudima ili ta deca nemaju od čega da žive. Trgovina ljudima podrazumeva zloupotrebu dece i kršenje njihovih prava. Nadležni organi treba da se usmere na to da utvrde i otklone uzroke koji su doveli do toga da deca budu na ulici, ne na posledice“, izjavio je Pašalić povodom Međunarodnog dana dece uključene u život i/ili rad na ulici.

Zaštitnik građana je prošle godine utvrdio da Ministarstvo za rad upućivanjem radnog naloga u maju 2018. godine postupa suprotno Konvenciji o pravima deteta Ujedinjenih nacija. Takođe i da centre za socijalni rad usmerava na nezakonito postupanje. To ministarstvo je 2020. godine odbilo da postupi po preporuci Zaštitnika građana za ukidanje ovog naloga.

Problem “dece ulice“ ne može da se posmatra samo kao problem Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Ovaj problem je pitanje i za Ministarstvo unutrašnjih poslova koje treba da utvrdi organizatore prosjačenja i procesuira odgovorne gde tome ima mesta. Takođe i za celo društvo. Pojedinci treba da se uključe u primećivanje dece koja rade i žive na ulici i prijave nadležnim organima. Centri za socijalni rad treba da obezbede podršku porodicama za izlazak iz siromaštva ili za jačanje roditeljskih kapaciteta, navodi Pašalić.

Pored fizičkog rada, glavni problemi dece uključene u život i rad na ulici su ekstremno siromaštvo i neredovan pristup obrazovanju. Oni su često praćeni diskriminacijom. Ovde spadaju i „dečji brakovi“ koji im uskraćuju detinjstvo i onemogućavaju da uživaju prava koja ima pripadaju, naglašava Zaštitnik građana.