Odbornik Miodrag Stanković: Obezbediti najugroženijim Nišlijama po 15.000 dinara za ogrev

Foto: Niš moj grad/ Facbook
Foto: Niš moj grad/ Facbook

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša podneo je inicijativu kojom traži da se rebalansom budžeta za 2022. godinu predvide sredstva kojim će socijalno najugroženije stanovništvo (oko 6.200 po evidenciji Centra za socijalni rad) dobiti vaučere od 15. 000 dinara i obezbede paketi pomoći.

Oko 6.200 socijalno najugroženijih građana, koliko ih je na evidenciji niškog Centra za socijalni rad, vaučere bi trebalo da koriste za plaćanje računa ili refundaciju troškova za kupovinu ogrevnog drveta, uglja, peleta ili mazuta.

Građani Niša su u ozbiljnim finansijskim problemima, nalazimo se u sred energetske krize. Poskupljenja energenata dalekosežno pogađaju ne samo socijalno ugroženo stanovništvo, već  sve građane. Socijalno najugroženiji građani zbog visoke cene energenata nisu u mogućnosti da prevaziđu poteškoće u vezi sa nabavkom ogreva za predstojeću zimu.“– izjavio je Stanković.

On u istoj inicijativi predlaže da se obezbede paketi pomoći sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu za sve penzionere koji imaju penziju ispod 30.000 dinara, kao i za socijalno ugrožene osobe na evidenciji Centra za socijalni rad, kojih je 40.079.

„Kontinuirano   poskupljenje   cena   osnovnih   životnih   namirnica udar je na kućni budžet svake porodice u Srbiji, a posebno na socijalno ugroženo stanovništvo. Gotovo da ne postoji grupa namirnica koja je zadržala istu cenu u odnosu na prošlu i početak ove godine. Došli smo u situaciju da građani kupuju hranu na komad ili pazare samo ono što moraju”– kaže Stanković.

On dodaje da podaci Zavoda za statistiku jasno govore da je siromaštvo najizraženije na jugu Srbije, a da je prosečna plata višestruko niža na jugu u odnosu na ostale delove Srbije.

On je naglasio da su posebno ugrožene porodice sa mnogo članova, sa samo jednim roditeljem, sa članom koji je osoba sa invaliditetom ili iz ruralnih opština, kao i žrtve porodičnog nasilja i ljudi bez domova.

“Moramo učiniti sve što je potrebno kako bi svi zajedno prevazišli krizu u kojoj se nalazimo, a krizu najviše osećaju najugroženiji“– zaključio je Stanković.