Oboleli od leukemije u Nišu dva i po meseca bez terapije

oboleli od leukemije
KC Niš

Oboleli od hronične mijeloidne leukemije u Nišu su bez lekova ostali pre dva i po meseca. Neophodnu terapiju trebalo bi da dobiju u narednih pet do sedam dana, najavio je direktor Kliničkog centra Zoran Perišić.

Oboleli od leukemije rešenje za svoj problem trebalo bi da dobiju uskoro. „Danas sam imao sastanak sa zaposlenima u Kliničkom centru Niš koji su zaduženi za nabavku lekova sa ‘C’ liste. Imam obećanje da će to biti uradjeno u narednih pet do sedam dana“, izjavio je Perišić na konferenciji za novinare.

Udruženje za pomoć u lečenju hronične mijeloidne leukemije Srbije podnelo je 19. novembra opomenu pred utuženje Kliničkom centru Niš i tadašnjem direktoru te ustanove Zoranu Radovanoviću. Razlog za opomenu je to što nisu obezbedili neophodne lekove za pacijente.

U opomeni je navedeno da Komisija za odobravanje hematoloških lekova RFZO redovno odobrava lekove i pacijentima iz Niša, čime hematologija Kliničkog centra redovno i uredno obavlja svoj deo posla. Međutim, problem je što sam Klinički centar ne nabavlja potrebne lekove.

Uz upozorenje da uskraćivanje terapije dovodi do progresije bolesti i neizvesnog ishoda lečenja, udruženje je najavilo da će, ukoliko Klinički centar ne obezbedi lekove, podneti tužbu za nečinjene da se lek nabavi.

Izvor: Beta