Obeležavanje Svetskog dana zdrave hrane u školi „Car Konstantin“

OŠ Car Konstantin
OŠ Car Konstantin

Obeležavanje Svetskog dana zdrave hrane u školi „Car Konstantin“

Prema kalendaru javnog zdravlja, 16. oktobar se obeležava kao Svetski dan zdrave hrane. Osnovni cilj obeležavanja ovog dana je promocija zdravih životnih navika – zdrave, raznovrsne i pravilne ishrane, što je jedan od najbitnijih faktora za zdravlje ljudi, posebno dece i omladine.

Prema inicijativi kompanije  C&A, koja se odnosi na održivu proizvodnju i potrošnju, OŠ „Car Konstantin“ je obeležila Svetski dan zdrave hrane pod sloganom „Smuti i popij“.

OŠ Car Konstantin
Foto: OŠ Car Konstantin

Tokom drugog časa u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni učenici su pravili „smutije“, a oni koji nisu imali blender pravili su voćnu salatu i jeli sveže voće. Učenici su imali zdrav obrok i lepo su se zabavili!

U međusmeni je izveden prigodam program posvećen voću i povrću.

Istovremeno je za učenike i zaposlene predavanje o zdravoj hrani održao profesor Aca Jovan Krstić. Profesor Krstić je govorio o svom načinu ishrane, a već blizu dve decenije se hrani isključivo sirovom hranom – voćem, povrćem, semenkama i orašastim plodovima, pri čemu mu je jedino piće voda. Uz sve ovo je prepun zdravlja i energije, vrlo pozitivan i aktivan. Uz redovan posao profesora matematike, bavi se muzikom, šahom i redovno trči maratone.

Diskusija je bila vrlo živa, a prisutni su bili u prilici da saznaju kako je moguće hraniti se sa vrlo malo truda oko pripreme hrane, trošiti minimalno sredstava i energenata, a biti zdrav i pun elana.