Štrajk i protest prosvetnih radnika 16. maja u Beogradu, u niškim školama bez nastave

ucionica, ministarstvo prosvete

Nastave u niškim školama neće biti u  četvrtak, 16. maja, u znak podrške profesoru koji je nedavno bio žrtva brutalnog napada od strane bivšeg učenika u Bačkoj Palanci.

Incident se dogodio kada je 65-godišnji profesor Srednje tehničke škole “9. maj” u Bačkoj Palanci napadnut od strane maloletnog bivšeg učenika te škole, zadavši mu ozbiljne telesne povrede. U odgovoru na ovaj gnusan čin, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) najavili su jednodnevni štrajk.

Vladan Ćirić, predsednik niškog ogranka USPRS, izrazio je očekivanje da će se štrajku pridružiti i članovi drugih sindikata, kao i oni koji nisu članovi nijedne sindikalne organizacije.

“U 46 niških škola neće biti nastave. Ne smemo da ćutimo na nasilje. Znali smo još prošle godine posle Trstenika i Ribnikara da se tu neće zaustaviti, nasilje je sve veće. Lepo su ispratili našeg kolegu u penziju, čovek je jedva ostao živ, a svi ćute o ovom incidentu” – kaže Ćirić.

Ovaj akt solidarnosti ima za cilj da skrene pažnju na sve učitelje i profesore koji se suočavaju sa sve češćim incidentima nasilja u školama, te da podstakne vlasti i društvo na preduzimanje adekvatnih mera kako bi se zaštitila bezbednost prosvetnih radnika i učenika širom Srbije.

Centralni protestni skup biće u Beogradu istog dana, od 12 sati ispred Skupštine Republike Srbije.

Global Digital Clinik