Obeležava se Dan pobede u Nišu: Svečanost će biti završena vatrometom

dan pobede
Foto: arhiva

Obeležava se Dan pobede u Nišu. Danas, 22, i sutra, 23. juna biće organizovane svečanosti posvećene 75. godišnjici Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Dan pobede obeležiće se danas i sutra raznim svečanostima u kojima će učestvovati i ruska delegacija. U okviru kulturnog programa koji je posvećen sećanju na napad nacističke Nemačke na Sovjetski Savez, na trgu u Nišu će u ponedeljak, biti projektovana slika “Majka otadžbina zove” uz zvuke pesme “Sveti Rat”. Uveče je planirano prikazivanje filma “Brestska tvđava”, navode organizatori.

Drugog dana, u utorak, se očekuje dolazak ruskog ambasadora koji će položiti vence na spomenik sovjetskim vojnicima. Planiran je i obilazak izložbe koja je posvećena napadu na SSSR i 75. godišnjici pobedničke parade u Moskvi 24. juna 1945. U utorak uveče je predviđen koncert sovjetskih vojničkih i ruskih patriotskih pesama. Njih će izvesti Marko Dolaš, a svečanost će biti završena vatrometom, dodali su organizatori.

Na svečanostima će prisustvovati, čelnici gradskih vlasti Niša, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Hrčenko i vojni ataše Rusije u Srbiji, general-major Aleksandar Zinčenko.

“Značajnu ulogu u pobedi nad fašizmom imao je srpski narod sa hiljadama boraca koji su dali život za slobodu i poštovanje ljudskog dostojanstva. Republika Srbija danas čvrsto zastupa principe miroljubive saradnje. Zalaže se za toleranciju i saradnju sa ostalim državama Balkana. Takođe, doprinosi ukupnim naporima za postizanje stabilnosti u regionu”, poruka je čelnika Grada sa obeležavanja Dana pobede 2018. godine.

“Besmrtni puk” na Dan pobede nad fašizmom u Nišu