“Besmrtni puk” na Dan pobede nad fašizmom u Nišu

Podizanje zastave nad Rajhstagom je istorijska fotografija iz Drugog svetskog rata snimljena tokom bitke za Berlin, 2. maja 1945. Na fotografiji su prikazani vojnici crvene armije kako postavljaju sovjetsku zastavu na vrhu nemačkog parlamenta. Fotografija predstavlja simboličan trenutak pobede nad fašističkom Nemačkom.
Fotografija predstavlja simboličan trenutak pobede nad fašističkom Nemačkom. Podizanje zastave nad Rajhstagom je istorijska fotografija iz Drugog svetskog rata snimljena tokom bitke za Berlin, 2. maja 1945. Na fotografiji su prikazani vojnici crvene armije kako postavljaju sovjetsku zastavu na vrhu nemačkog parlamenta.

Deveti maj se slavi kao Dan pobede nad fašizmom. Nakon šestogodišnjeg oružanog sukoba koji je otpočeo 1. septembra 1939. godine napadom nacističke Nemačke na Poljsku, Drugi svetski rat na evropskim prostorima okončan je 9. maja 1945. godine potpisivanjem bezuslovne kapitulacije oružane sile Trećeg rajha.

Počev od tada, ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta.

Drugi svetski rat predstavlja najveći i po obimu stradanja najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva.

Odigrao se između dva bloka država — Sila osovine, na čelu sa Nemačkom i Savezničkih snaga, na čelu sa SSSR, Velikom Britanijom i SAD.

Dolazak nacista na vlast u Nemačkoj 1933. godine predstavljao je prekretnicu u istoriji Evrope u prošlom veku.

Pobedivši na talasu primitivnog i lažnog patriotizma, agresivnog nacionalizma i rasizma, otvoreno šireći antisemitizam (mržnju prema Jevrejima) i netrpeljivost prema Slovenima i Romima, vlast Adolfa Hitlera otpočela je uspostavljanje režima zasnovanog na otvorenom nasilju, netoleranciji i isključivosti.

Tokom ratnih godina, život je izgubilo oko 50 miliona ljudi, među kojima 30 miliona civila.

Da bi bila pobeđena nacistička Nemačka, Sovjetski Savez je podneo najveće ljudske žrtve izgubivši 28 miliona građana i vojnika.

Najveće ljudske gubitke u odnosu na ukupan broj stanovnika pretrpela je Poljska, koja je izgubila šest miliona stanovnika, a više od 95 odsto stradalih bili su civili.

Jugoslavija sa milion i 800 hiljada žrtava bila je treća zemlja po broju stradalih tokom Drugog svetskog rata u Evropi.

Stravični prizori koncentracionih logora širom Evrope ostavili su neizbrisiv trag, jer je do kapitulacije Nemačke u tim fabrikama smrti ubijeno više od šest miliona Jevreja.

Na prostoru Jugoslavije partizanski pokret predvođen Josipom Brozom Titom, stao je na čelo antifašističke borbe, stekao naklonost saveznika i ugled kao jedan od najvećih antifašističkih pokreta u Evropi.

Rat na prostoru Jugoslavije završen je 15. maja 1945. a kao pobednik iz rata izašli su partizanski odredi – NOVJ (Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije) predvođeni Komunističkom partijom Jugoslavije.

Dan pobede u Drugom svetskom ratu obeležava se i kao Dan Evrope imajući u vidu da je savremena Evropa zasnovana na osnovnim principima i načelima koje su vodili borce protiv nacizma i fašizma – na principima mira, razumevanja, tolerancije i saradnje.

Tim pre Dan pobede predstavlja priliku da se odavanjem počasti stradalima istakne opredeljenje za očuvanje tekovina ostvarenih tom veličanstvenom pobedom.

Obeležavanje Dan pobede nad fašizmom u Nišu

U Nišu će Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu biti obeležen polaganjem venaca na spomenik sovjetskim vojnicima na platou ispred logora “Crveni krst” i na spomenik oslobodiocima Niša u centru grada u prisustvu predstavnika gradske vlasti i velikog broja građana.

Biće organizovana i kolana “Besmrtni puk” sa fotgrafijama žrtava fašizma i heroja Drugog svetskog rata koja će se kretati od Logora na Crvenom krstu do Trga kralja Milana.

Dostava hrane u Nišu