O perspektivama proširenja EU razgovarano u Nišu

Konfrencija
Konfrencija "Proširenje EU od Sofije do Londona i nadalje" u Nišu

Gde je Srbija na svom putu ka EU i kako se predsedavanje Bugarske Savetom EU odražava na zemlje Zapadnog Balkana, bile su teme međunardone konferencije održane u Nišu u organizaciji ambasade Bugarske u Beogradu.

Realan rok kada je u pitanju pristup Srbije EU je 2025. godina, rekao je ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov.

Srbija i Niš jesu Evropa i Bugarska snažno podržava njen napredak ka članstvu u EU”, rekao je ambasador Vlajkov dodajući da je za pristup Srbije Evropskoj Uniji važno rešiti i pitanje Kosova.

On je naglasio da je iz tog razloga Sofijska deklaracija važna, ne samo što ohrabruje pridruživanje, već i zbog toga što u prvi plan stavlja krupne zajedničke projekte u oblasti infrastrukture, a oni pak ne samo da uspostavljaju saradnju među državama Zapadnog Balkana, nego i povezuju ljude a to je suština Evropske unije.

Ulazak Srbije u EU strateški cilj Republike Srbije i da Grad Niš, kao lokalna samouprava, čini sve da prati Vladu naše države na tom putu, ugrađujući reformske mere u svoje odluke, rekao je na konferenciji “Proširenje EU od Sofije do Londona i nadalje”, gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Gradonačelnik Niša otvorio je skup na Univerzitetu u Nišu
Gradonačelnik Niša otvorio je skup na Univerzitetu u Nišu

“Kroz usvajanje strateški važnih dokumenata i akcionih planova koji su u skladu sa dokumentima Evropske unije, želimo da doprinesemo ubrzanju procesa reformi i pokažemo da smo dobar partner Vladi Srbije u njenim nastojanjima da nas približi članstvu u EU”, poručio je gradonačelnik.

Ovakv skup posvećen perpsektivama proširenja Evropske unije za vreme predsedavanja Bugarske, posle Niša, biće održana i u Novom Sadu.