O kontroli bolovanja radnika u Nišu: „Vlast više interesuju strani investitori nego položaj radnika“

Foto: Vlada Srbije

Najava kontrole rada lekara zbog navodnog velikog broja bolovanja u Nišu predstavlja vršenje pritiska i kršenje zagarantovanih prava radnika, tvrde sindikati, dok premijerka Ana Brnabić smatra da će takav “apsentizam” radnika oterati investitore iz Srbije.

Odgovrajući na pitanje novinara u Nišu, Brnabić je istakla da najavljena kontrola rada lekara „nije pritisak na radnike“.

„Taj apsentizam gde se zloupotrebljava bolovanje svima će naneti ogromnu štetu, a najviše ljudima koji žele da rade“, smatra premijerka.

Melanija Lojpur iz političke platforme “Solidarnost“ ocenjuje da se premijerka bavi otvaranjem bolovanja, a ne uzrokom problema, odnosno, zašto dolazi do povećanog otvaranja bolovanja.

„Kada ona daje ovaj komentar meni kroz glavu prolaze one robovske plantaže gde uvek imate nekog ko koristi bič da bi robove poterao još više da rade. Ako se pitaju kako će da dođu novi investitori i da se otvaraju nove fabrike, neka se zapitaju kakvi su uslovi rada“, kazala je Lojpur u emisiji „Novi dan“, na TV N1.

Lojpur smatra da država suštinski ne brine za položaj i stanje radnika,

„Njih suštinski najviše interesuju ti strani investitori i finansijske šeme u kojoj nalaze svoju ličnu korist“, rekla je, između ostalog, gostujući na TV N1.

Prema njenim rečima, premijerka i cela država trebalo bi da pošalju inspekciju rada da ustanove kakvi su uslovi rada u niškim fabrikama, gde dolazi do povećanog broja otvorenih bolovanja.

„Dakle ovde nisu problem ni lekari ni radnici, već uslovi rada u kojima radnicima rade kao i uopšteni tretman stranih investitora koje država ne obavezuje, niti ih nadgleda niti im šalju inspekcije. Nemamo državu koja čvrsto stoji iza svojih građana i radnika, dakle to je problem u ovoj zemlji“, zaključila je Lojpur, za TV N1.

Global Digital Clinik