Protest “Stop urbanističkom nasilju” večeras ispred Skupštine Grada Niša od 18 sati

Udruženje građana „Nišlije da se pitaju“ večeras od 18 sati ispred SG Niša organizuje protest protiv urbanističkih planova donetih, kako navode, u intersu isključivo investitora kojima je 3,5 hektara zelene površinje i šume iznad Stare ciglane pretvoreno u građevinsko zemljište.

Na taj način je, kako ističu, poslednjim urbanističkim planom omogućena izgradnja 2500 stanova u soliterima od 50 metara na prostoru koji je prema svim planovima tokom 40 godina bio predviđen za sportske terene, rekreaciju i zelenilo za sve Nišlije.

Kako ističu iz Udruženja, Urbanistički planovi doneti do sada a koji se odnose na prostor iznad Stare ciglane doneti su uz kršenje zakona i statuta Grada, uz povredu procedura i uz fingiranje učešća građana, i bez obzira što se ovaj prostor nalazi u procesu restitucije novi vlasnici su zemljište koje su jeftino kupili od AD „Ćele kula“ već uknijžili na svoje ime.

“Ovim je ovaj prostor oduzet od Nišlija , i uprkos izvesnim još većim poplavama, zagađenju vazduha, mogućoj opasnosti od klizišta i blizine gasnog skladišta, urbanisti su privatnim investitorima omogućili profit od 70 miliona evra”, navode iz Udruženja građana “Nišlije da se pitaju”.

Dodaju i da Nišlije i Palilulce niko ništa nije pitao.

“Interese Nišlija i naše dece vlast ne štiti jer ne radi u javnom već u privatnom interesu. Zbog toga organizujemo protest građana u sredu 21.februara koji će početi u 18 sati ispred Skupštine Grada Niša , ul Nikole Pašića sa zahtevom da se poništi nezakonito donet Plan generalne regulacije a time i niži Plan detaljne regulacije koji predviđa uništenje ovog poslednjeg „bisera“ Palilule“, ocenjuju iz Udruženja.

Oni pozivaju sve građane Niša, sve političke stranke i udruženja građana, narodne poslanike, predstavnike struke i nauke da dodju na protest u 18 sati kako bi poručili da je dosta sa uništenjem Niša kroz tzv. investitorski urbanizam kojim se uz saradnju vlasti, urbanista i investitora oduzima prostor od Nišlija a poklanja investitorima ogroman profit.

“Svi koji živimo u Gradu smo ugroženi jer dišemo isti zagađeni vazduh, sa sve više betona i sve manje drveća. Tražimo da vlast počne jednom da radi za nas Nišlije a ne samo za privatne investitore”, zaključuju iz Udrženja.

Global Digital Clinik