Novo poskupljenje hleba u Nišu

poskupeo hleb

Umesto 45 dinara hleb “Sava” u Nišu od 4. novembra košta 50 dinara. U slučaju da dođe do povećanja cene struje za industrijsku proizvodnju, novo poskupljenje hleba je izvesno i od početka naredne godine, kaže Bratislav Vukadinović iz Unije pekara u Nišu.

Bratislav Vukadinović iz Unije pekara u Nišu, kaže da je ovo poskupljenje u stvari usklađivanje cena, a novo poskupljenje najavljuje i od početka naredne godine, s obzirom da je EPS najavio povećanje cene struje za industrijsku proizvodnju za 40 odsto.

On kaže da su proizvođači bili prinuđeni na usklađivanje cene hleba jer su cene brašna i ostalih aditiva u svakodnevnom porastu. Dodaje da će do poskupljenja doći početkom naredne godine ukoliko se obistine najave EPS-a da će doći do povećanja cene struje za industrijsku proizvodnju.

“EPS je najavio poskupljenje za industrijsku proizvodnju za 40 procenata, samim tim što u proizvodnji hleba cena struje učestvuje sa 25 do 30 odsto od januara sledeće godine može se očekivati novo poskupljenje hleba”, kaže Vukadinović.

On ističe da proizvođačima nije u interesu bilo kakvo poskupljenje koje ugrožava životni standard građana, i da se ne radi o borbi za profit već o borbi za “pozitivnu nulu”.

“Svakodnevno tražimo od Privredne komore Srbije i Ministarstva privrede da preispitaju odluku EPS-a pogotovu za prehranu, jer će se poskupljenje svakako odraziti na životni standard građana”, ističe Vukadinović.

“U slučaju da struja poskupi, kao što je najavljeno, plašim se da cena hleba može biti čak i do sedamdeset dinara”, zaključuje Vukadinović.

Podsetimo, 1. septembra hleb i pecivo u Nišu poskupeli su za najmanje pet dinara.