Poskupeli hleb i pecivo u Nišu

hleb i pecivo

Hleb i pecivo u Nišu od juče su skuplji u svim radnjama za najmanje pet dinara.

Prema rečima predsednika Unije pekara Bratislava Vukadinovića, od danas su skuplji pekarski proizvodi „Žitopeka“, kao najvećeg snabdevača u Nišu, ali i dodaje i da su pre toga poskupeli proizvodi i ostalih pekara.

„‘Žitopek’ je poslednji u nizu podigao cene svojih proizvoda, dok su ostale pekare to učinile sukcesivno, počev od juna“, kazao je Vukadinović.

Vukadinović kaže da je pecivo poskupelo linearno za pet dinara po komadu, dok je vekna hleba od 500 grama, proizvedena od brašna tip 500, poskupela je sa 35 dinara na 40.

On je kazao da su pekari imali nekoliko sastanaka od aprila do juna na kojima je konstatovano da su cene svih pekarskih „inputa“ porasle za minimum 50 odsto. Poskupelo je, kaže, brašno, gorivo, električna energija, aditivi, margarin i kvasac.

„Još juna smo konstatovali da su cene pekarskih proizvoda takve da pekare vode u ‘minus’ i saglasili se da mogu da ih koriguju“, ističe Vukadinović.

Nišlije hlebom snabdeva osam većih pekara,  iz Niša i okolnih gradova. Pojedine pekare i dalje u svom prodajnom asortimanu imaju i dalje hleb od 35 dinara, ali je on lakši od standardnih 500 grama.

Međutim, pojedine vrste vekni, poput onih proizvedenih od integralnog ili raženog brašna, ostale su iste gramaže, a poskupele su za 15 do 20 dinara.

Podsetimo, ovo poskupljenje najavljivano je još sredinom maja, nakon poskupljenja u Beogradu i Novom Sadu.