NOVI SMRTNI SLUČAJ: Porodilja umrla od morbila, novorođenče zaraženo

Boginje

PORODILjA Sandra M. (21) iz Niša preminula je u ponedeljak ujutru na niškoj Klinici za infektivne bolesti od komplikacija izazvanih morbilama. Nesrećna žena lečena je na Klinici od 16. januara, a njena beba je takođe zaražena morbilama i trenutno je na Dečijoj klinici za interne bolesti.

Prema rečima prof. dr Miodraga Vrbića, žena je primljena sa teškom kliničkom slikom morbila i upalom pluća. Iako je primala terapiju, nije mogla da se izbori sa virusom. Zasad na Klinici nemaju pouzdane informacije da li je bila vakcinisana

– Njen imunitet je bio posebno osetljiv zbog nedavnog porođaja. Inače, kliničku sliku morbila dobila je nekoliko nedelja pre nego što je primljena na našu kliniku, tako da je očigledno došla prekasno. Moj apel je svima da se jave čim osete otežano disanje ili gubitak svesti. To su sigurni simptomi da se stanje sa morbilama komplikuje i da je neophodno bolničko zbrinjavanje – kaže dr Vrbić.

On dodaje da se na Klinici trenutno nalazi još jedna mlađa žena u teškom stanju.

– Do ponedeljka je bila na aparatima, ali joj se stanje blago poboljšalo pa smo je skinuli sa aparata za veštačko disanje – kaže dr Vrbić.

Beba preminule porodilje je takođe zaražena morbilama, ali ima laku kliničku sliku i trenutno je u izolovanom delu Dečije klinike za interne bolesti.

– Devojčica je sa bakom otkako joj je majka primljena na Kliniku. Ima upalu pluća, ali dobro reaguje na terapiju – saznajemo na ovoj klinici, na kojoj se trenutno od morbila leči osmoro mališana.

ŽRTVA

OD komplikacija nastalih virusom morbila na niškoj preminuo je dvogodišnji Jakov R. iz Niša. Dečak je desetak dana bio na aparatima za disanje, ali i pored velikih napora lekara nije uspeo da pobedi morbile. Jakov nije vakcinisan, a morbile su nepovratno oštetila njegova pluća i srce.

Global Digital Clinik