Novi Sad: Krenite sa nama u šetnju kroz Srpsku Atinu

Aleksandar Cocek

Verovatno je vaša prva asocijacija na Novi Sad muzički festival Exit. Složićemo se da on jeste jedan od značajnijih simbola, ali ovaj grad ima itekako šta da ponudi. Da li ste spremni da ga bolje upoznate?

Novi Sad se nalazi u središnjem delu Vojvodine, na samoj granici Bačke i Srema. Leži na obalama Dunava. Na levoj obali se nalazi ravničarski deo grada, dok je na desnoj obali, na obroncima Fruške gore, smešten brdoviti deo grada.

Novi sad

Mika Antić je rekao „Jednom su me pitali zašto sam tako gimnazijski zaljubljen u Novi Sad. Nisam umeo da odgovorim. Jer sa najdražim gradom je kao i sa najdražom ženom: nikada nećemo uspeti da objasnimo ni sebi ni drugima šta nas je to tako vezalo…“

Zaista, ovaj grad vas osvoji za tren. Gde god da pogledate videćete njegovu ljupkost i lepotu utkanu u fasade kuća i ljude. Kada se jednom zaljubite u njega, plovićete na oblacima celog života.

Stazama Srpske Atine

Osnovan 1694. godine, Novi Sad je dugo vremena bio centar srpske kulture, zbog čega je često nazivan Srpska Atina. Tokom habsburške uprave, Srbi u Novom Sadu su vodili živu političku i kulturnu borbu, a svoj kulturni procvat grad je doživeo je u drugoj polovini 19. veka kada dobija ovaj laskavi naziv. Time je iskazana sličnost sa kulturnim i naučnim centrom antičkog sveta, grčkom Atinom.

Pre nego što krenete u obilazak potrebno je da izaberete kvalitetan smeštaj u kojem ćete se osećati udobno. Stan na dan Novi Sad jedna je od opcija smeštaja koji će vam pružiti sve što vam je potrebno.

Znamenitosti Novog Sada

Petrovaradinska tvrdjava

Jedan od značajnijih simboa grada jeste Petrovaradinska tvrđava. U svojim zidinama krije burnu istoriju. Izgradila ju je Austrija u periodu od 1692.do 1780. godine kao odbranu od Turaka.

Najvažniji „stanovnik“ tvrđave jeste petrovaradisnki sat, kojeg nazivaju još i „pijani sat“. Datira iz perioda oko 1750. godine. Njegova autentičnost ogleda se u tome što mala kazaljka pokazuje minute a velika sate. Razlog za to je da bi se vreme na satu moglo videti sa veće udaljenosti.

novi sad
Foto: Wikipedia
Štrand

Gradska plaža Štrand zvanično je otvorena 1911 godine. Do Štranda je nekada vozio tramvaj Trčika koji je polazio iz Železničke ulice. Na plažu se dolazilo i lađama i fijakerima.

Danas je to mesto glavnih letnjih dešavanja, a takođe i beg od užarenog gradskog asfalta. Novosađani često kažu da je Dunav njihovo more. Ova neizbežna destinacija svih toplih meseci nudi mnogo zelenila, drveća, igrališta za decu i razne sportove za odrasle.

Stranad Foto: www.novisad.trave
Stranad Foto: www.novisad.trave
Katedrala

Ono što je najuočljivije u Novom Sadu je rimokatolička crkva Imena Marijinog. Ovakva sa sadašnjim izgledom, podignuta je 1894. godine. Pre nje se na istom mestu nalazila mala skromna crkva iz 18. veka sa grobljem u svom zaleđu. Sadašnja katedrala dugačka je 52, a široka 25 metara. Toranj je visok je 72 metra sa satom na sve četiri strane. Cela crkva je rađena u neogotskom stilu, dok su prozori ukrašeni peštanskim vitražima.

novi sad
Foto: Wikipedia. Autor: Dennis Jarvis
Dunavska ulica

Dunavska ulica čuva pravu i najstariju istoriju ovog grada. Ulica vodi od čika Jove Zmaja, do Dunavskog parka, a na njenom samom ulazu se nalaze i dve najznačajnije građevine.

Na broju 1 je Gradska biblioteka osnovana 1885 godine, dok se preko puta na broju 2 nalazi kuća ranije poznata pod nazivom „Kod belog lava“. U dvorištu te kuće se nalazi najstariji bunar u gradu koji datira iz 1721 godine.

novi sad
Foto: Wikipedia
Mostovi

Iako ste na odmoru, bitno je da ostanete aktivni. Stoga vam predlažemo šetnju. Krenite preko mosta Slobode, koji je prvi put otvoren 1981.godine, a posle bombardovanja ponovo je obnovljen 2005. Vratite se u grad preko mosta Duge, koji svim bojama svako veče osvetljava Dunav. Ovaj izgled mosta nastao je 2000. godine. Most spaja Novi Sad sa Petrovaradinom, a šetnjom preko njega obavezno mašite kapetanima brodova koji plove rečnim koritom.

Foto: Wikipedia
Sada kada znate šta ne smete propustiti u Novom Sadu, vreme je da se pobrinete za smeštaj. Apartmani Novi Sad nude sve što je potrebno za dobar i udoban odmor nakon dugih šetnji Srpskom Atinom.

Proleće i lepo vreme stići će brže nego što mislite. Stoga možete početi da planirate vikend odmore. Unutar Srbije ima dosta lepih mesta koje možete obići, a ni zemlje regiona ne zaostaju sa svojim prirodnim lepotama i istorijskim znamenitostima. Prvi korak svakog odmora je planiranje smeštaja, na portalu www.sobe-smestaj.com naći ćete baš ono što vam je potrebno.