Novi podaci o korona virusu: Više od 5000 zaraženih, preminulo 27 osoba

medicinski deo Kriznog štaba
Pijaca Niš Foto: Ilustracija, Naissus.info

Novi podaci o korona virusu u poslednja 24 časa pokazuju da je broj novozaraženih u Srbiji više od 5000 građana.

5613 je broj potvrđenih slučajeva u Srbiji u poslednja 24 časa, pokazuju novi podaci o korona virusu na sajtu covid19.rs. Na respiratorima se nalaze 182 osobe, a 27 je izgubilo život.

Testirano je 18.040 građana, a ukupno je hospitalizovano 5317 pacijenata. Od početka epidemije, borbu sa korona virusom izgubila je 1.081 osoba, a procenat smrtnosti je 1.10%.

U KOVID-ambulantama niškog Doma zdravlja razmatra se otvaranje i treće ambulante zbog naglog rasta broja pregleda, rekao je Milorad Jerkan.

U utorak je pregledano 1.169 pacijenata, a dan pre toga 1.206 što je rekord od izbijanja epidemije korona virusa. Jerkan je procenio da broj pacijenata “ide ka brojci od 1.500” dnevno jer “od jutros smo imali čak 101 prvi pregled, a 60 kontrolnih, što ukazuje da će nedelja pred nama biti burna”.

Po njegovim rečima, zabrinjavajući je broj pacijenata sa pozitivnim nalazom i promenama na plućima. U ponedeljak u Domu zdravlja testirano je 408 pacijenata. Od tog broja pozitivno je 148, a juče je testiran 391, a pozitivno je 139.

“Korona virus juče je u Nišu potvrdjen kod 165 gradjana, jer je jedan broj testiran i u Kliničkom centru”, dodao je Jerkan.

Tiodorović: Zabrinjava podatak da od korona virusa umiru i mlađi ljudi

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da se epidemiološka situacija u Srbiji može oceniti kao vanredna i da zabrinjava podatak da umiru i mlađi ljudi. On je naveo da će uspon broja zaraženih i obolelih trajati do decembra, kada se očekuje zaravnjenje krive.

Naveo da sve ljude mora da zabrine podatak da je noćas umro mlad čovek iz Niša, koji je 1975. godište, što znači da su i mladi ugroženi, kao i pacijent iz Leskovca, 1970. godište.

“Traje strašna bitka za živote iz minuta u minut”, poručuje Tiodorović.

Naveo je da je najveći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva koronavirusa u starosnoj dobi od 40 do 60 godina. Dodao je ipak i da se u uzrastu od 20 so 40 godina registruje 40 odsto pozitivnih.

“Imamo mnogo mladih ljudi (zaraženih), oni su važan set virusonoša i mogu širiti virus svojim starijim ukućanima”, rekao je Tiodorović.

Predrag Kon je rekao da je siguran da će nove mere dati efekta. “Upitno je koliko će to u brojevima biti vidljivo, zbog toga što je virus već prodro u porodice. To je suština”, naveo je Kon. Ono što je bitno u ovom trenutku, kako je poručio, jeste da se što pre shvati kada se ima neka tegoba u porodici da se to što pre ispita.

Upitan za eventualno uvođenje novih mera, rekao je da ćemo ukoliko se sve mere sprovode, imati rezultat.

“Pričati o tome šta bi moglo još, teško da ima šta više. Okupljanja su dozvoljena do petoro ljudi, što znači da je apsolutno svako okupljanje zabranjeno”, rekao je Kon, koji smatra da policijski čas nije potreban.

Upozorio je da je zdravstveni sistem na ivici opstanka i apelovao na sve, pogotovo mlade, na poštovanje mera. On je izjavio da bi voleo da su nove mere donete ranije, minimum dve nedelje, ali da je siguran da će dati rezultate.

Izvor: Insajder, Beta

Dostava hrane u Nišu