Obeležava se Međunarodni dan muškaraca

Međunarodni dan muškaraca

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan muškaraca. Ovaj dan se na globalnom nivou, u više od 50 država, obeležava od ranih 90-tih godina. I pored toga, u Srbiji Dan muškaraca još uvek nije zaživeo u većoj meri.

Zvanično nastao 1992. godine, ovaj projekat najpre je osmišljen godinu dana ranije. Iako u početku nije stekao previše popularnosti, Međunarodni dan muškaraca doživeo je preporod 1999. godine u Trinidadu i Tobagu. Od te godine, sve više zemalja širom sveta uključuje se u obeležavanje ovog dana.

Najdužu tradiciju u obeležavanju ovog praznika ima Malta, koja bez prekida organizuje događaje u znak Međunarodnog dana muškaraca od 1994. godine. Malta je takođe jedina država koja ovaj dan obeležava u februaru.

Glavna ideja Dana muškaraca je promocija zdravlja kod muškaraca i dečaka, dok se posebna pažnja posvećuje zdravstvenim problemima tipičnim za mušku populaciju. Osim promocije zdravlja, ovaj dan služi i za promovisanje polne ravnopravnosti i poboljšanje odnosa među pripadnicima muškog i ženskog pola.

Tokom ovog dana, trebalo bi posebno obraditi pažnju i isticati dostignuća muškaraca i dečaka. Posebno treba posvetiti pažnju uspesima vezanim za zajednicu i porodicu, a treba i isticati pozitivne uzore među svim pripadnicima muškog pola.

Dostava hrane u Nišu