Novi Beograd: Grad u gradu

novi beograd
Izvor: Wikipedia. Autor: Mihajlo Anđelković

Uopšteno govoreći, Novi Beograd je jedna od 17 beogradskih opština. Ipak, on je grad za sebe, a sa “starim” Beogradom spaja ga šest mostova.

Novi Beograd je najveća opština, a najmlađa urbana celina u zemlji. Nastao je u doba kada je narod dobrovoljno gradio za svoju državu. Njegovi graditelji bili su srednjoškolci, studenti i radnici nekadašnje Jugoslavije.

Prvi njegov stanar bio je Dušan Spasojević. On se, 1953. godine, sa svojom porodicom doseliio u zgradu još uvek okovanu skelama. U početku, novi grad naseljavali su državni službenici, tzv. srednja klasa. Međutim, kako su godine prolazile, a potražnja tržišta menjala, menjao se on. Blokovi koji su služili samo za stanovanje, sada su dobili i kulturno rekreativne i poslovne prostore.

Kada smo već kod blokova, njihov raspored i numerisanje često dovode u zabunu posetioce Novog Beograda. Na primer, preko puta bloka 63 je blok 45, a pored bloka 45 su blokovi 71 i 72. Dok je lokalcima ovaj raspored u potpunosti prirodan, posetioci se lako zbune i zalutaju. Nemojte da Vas to uplaši. Lutajte slobodno, jer ćete na taj način upoznati pravi Novi Beograd. Naravno, kada poželite da se vratite na pravi put, neko od stanovnika rado će Vas uputiti, a zahvaljujući modernim tehnologijama, uvek možete konsultovati mape.

Nekoliko zanimljivosti o Novom Beogradu

  •  Ukupna dužina drvoreda iznosi 76 km sa oko 17 000 stabala (otprilike kao opštine Stari grad, Vračar, Palilula i Zvezdara zajedno).
  • Veliko i Malo ratno ostrvo su zaštićena prirodna dobra – na njima živi 130 vrsta ptica od kojih je većina ugrožena vrsta.
  • Na Starom sajmištu, 1938. godine, prikazan je prvi televizijski program na Balkanu.
  • Tokom Prve konferencije nesvrstanih zemalja, Novi Beograd je dobio Park prijateljstva u kome su gosti konferencije u ime svojih zemalja zasadili drvo mira – platan. Danas u parku postoji 180 zasađenih platana, a običaj sadnje drveta je nastavljen i prilikom kasnijih poseta svetskih državnika.
  • Izgrađen je na površini koja je u osnovi bila močvara. Kada je 1948. godine otpočela izgradnja novog grada, na Novi Beograd je donošen pesak sa dunavskog Malog ratnog ostrva.
  • Na Novom Beogradu se nalaze dve najviše zgrade u Srbiji. Poslovni centar Ušće, visine 141 metar, i Zapadna kapija Beograda, koja je visoka 115 metara.
novi beograd
Poslovni centar Ušće. Izvor: Wikipedia

Novi Beograd je grad u gradu, ovde ćete naći sve što Vam treba. Zelenilo i oazu mira, a sa druge strane, ovde ima dosta mesta koje možete obići, i zadovoljiti sve turističke potrebe. Iznajmljivanjem apartmana na Novom Beogradu ćete, žargonski rečeno, ubiti dve muve jednim udarcem. Dobićete priliku da upoznate najveću opštinu u Srbiji, a sa druge strane udaljeni ste od centra Beograda svega 20 minuta vožnje. Na taj način izbeći ćete gužvu u prestonici, a opet, imaćete prilike da je obiđete.

Šta nudi Novi Beograd?

Za upoznavanje Novog Beograda izdvojite par dana, kako biste što bolje upoznali sve njegove znamenitosti, a ovih pet nikako nemojte propustiti.

Ušće

Čuveno mesto ušća Save u Dunav, ali i mesto gde se nalazi jedan od najpoznatijih tržnih centara. Ovaj deo Novog Beograda je poznat kao zeleni deo grada. Tržni i poslovni centar Ušće, kao i restoran odlično su mesto za razonodu i obilazak.

Zapadna kapija Beograda

Geneks kula, ili Zapadna kapija Beograda je arhitektonska znamenitost Novog Beograda, jer je ovo soliter od 35 spratova. Ono što je karakteristično za nju je to što je sačinjavaju dve betonske kule koje su povezane mostom na 26. spratu.

Park prijateljstva

Park prijateljstva se nalazi u oblasti Ušća. U ovom parku nalati 180 stabala platana. U parku se nalazi i spomenik koji simbolično nosi naziv Večna vatra. Postavljen je u znak sećanja na žrtve Nato bombardovanja. 12. juna 2000. godine.

Staro sajmište

1937. godine na ovom mestu je otvoren Prvi beogradski sajam, ali nekoliko godina kasnije postaje logor. Bio je namenjen istrebljenu srpskih Jevreja, ali kasnije se njegova svrha raširila, pa su ovde slati mnogi partizani, komunisti, politički neistomišljenici, čak i četnici. Na ovom mestu je ubijeno 40.000 ljudi, a logor je bio aktivan od 1941. do 1944. godine. Nakon rata sajmište nikada nije moglo da povrati funkciju sajma. 2008. godine nakon mnogo debata odlučeno je da ovo mesto bude Muzej holokausta.

Muzej savremene umetnosti

Muzej savremene umetnosti u Beogradu otvoren je 20. oktobra 1965. godine. Delatnost Muzeja počinje 1958. godine kad je aktom Saveta za kulturu Narodnog odbora grada Beograda doneta odluka o osnivanju Moderne galerije, ustanove čiji je zadatak bio da prati razvoj jugoslovenske savremene umetnosti. Muzej poseduje više od 8.000 dela koji predstavljaju savremenu umetnost sa domaćih prostora iz 20. i 21. veka.

novi beograd
Pogled na Novi Beograd sa Kalemegdana. Izvor: Wikipedia

Smeštaj na Novom Beogradu

Na teritoriji Novog Beograda nalaze se i neki od najluksuznijih hotela prestonice, kao što su Falkensteiner, Hyatt Regency i Crowne Plaza. Pored toga, apartmani na Novom Beogradu, su svakako povoljnija, a jednako udobna opcija za smeštaj.

Ukoliko dolazite sa prijateljima ili porodicom, i treba Vam više prostora dvosoban apartman na Novom Beogradu odgovaraće Vašim potrebama.

Kada dolazite svojim automobilom, parking je stavka na koju morate misliti. Kako ne biste brinuli o bezbednosti svog vozila, ako parkirate na ulici, apartmani Novi Beograd sa garažom su najbolja opcija jer će Vaš automobil biti na sigurnom.

Novi Beograd ima mnogo toga da Vam ponudi, i sigurno se nećete pokajati ako odlučite da ga turistički istražite. Uživajte!

Global Digital Clinik