Nove mere u Nišu zbog epidemiološke situacije

nove mere u nišu

Nove mere u Nišu protiv epidemije korona virusa, doneo je Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša. Mere će važiti od 4. do 19. jula 2020. godine.

Nove mere u borbi protiv epidemije odnose se na nošenje maski, okupljanja i dezinfekciju javnih površina. Na sajtu grada objavljeno je 25 mera i preporuka koje će važiti od 4. do 19. jula.

Nošenje maski od danas je obavezno u zatvorenom prostoru, uz održavanje minimalne distance od 2 metra. U javnom prevozu takođe je obavezno korišćenje zaštitne maske.  Licima koja nemaju postavljenu zaštitnu masku, zabranjen je ulazak u vozilo. Prevoznik je dužan da vrši redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Vozači i putnici taksi vozila moraju koristiti zaštitnu masku. Vozač je dužan da redovno provetrava i dezinfikuje vozilo, a posebno one elemente sa kojima je putnik u kontaktu. Nošenje maski obavezno je i na pijacama, za prodavce, kupce i radnike pijace.

Nove mere u Nišu i za ugostiteljske objekte

  • U ugostiteljskom objektu u zatvorenom prostoru, broj gostiju se ograničava na minimalno 4 kvadratna metra korisne površine po gostu. Osoblje sve vreme mora da koristi zaštitnu masku. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Ovo znači da prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl., gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku. Na ulazu u objekat i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.
  • U ugostiteljskom objektu u delu otvorenog prostora (letnjim baštama) broj gostiju se ograničava na minimalno 2 kvadratna metra površine bašte po gostu.
    Ukoliko postoji mogućnost da se bašta otvorenog tipa proširi zauzećem javne površine, dozvoljeno je proširenje iste na javnu površinu bez povećanja kapaciteta (broj stolova i stolica), ukoliko se na ovaj način smanjuje epidemiološki rizik po goste, pod uslovom da se ne ometa slobodan prolaz pešaka i ne ugrožava bezbednost kretanja.
  • Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom.
  • Prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl, gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku.
  • Posle svake upotrebe stolovi i pribor moraju se dezinfikovati.
  • Za svakim stolom i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.
  • Pribor i posuđe se moraju prati isključivo mašinski.

Preporučuje se odlaganje svadbi, krštenja, žurki i drugih proslava sa većim brojem učesnika, ili njihovo održavanje sa minimalno protokolarno potrebnim brojem ljudi.

Štab je naložio da se otvore dve COVID ambulante, a Institutu za javno zdravlje Niš da, sa početkom rada nove laboratorije „vatreno oko“, obezbedi efikasno i pravovremeno testiranje po utvrđenim kriterijumima.

U svim zatvorenim prostorijama, poput frizerskih i kozmetičkih salona, teretana i verskih objekata, obavezno je nošenje maski, kao i redovna dezinfekcija. O sprovođenju mera staraće se komunalna policija, inspekcijski i drugi zakonom zaduženi organi. Svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica, kao i zatvaranje objekta na period od sedam dana ukoliko se radi o ugostiteljskom, prodajnom ili drugom napred navedenom objektu. Sve mere i preporuke možete pronaći na sajtu grada ni.rs.

Epidemiološka situacija na dan 4. jul 2020. godine

U starom delu KC Niš, hospitalizovana su ukupno 90 pacijenta, od toga i 2 deteta u stabilnom stanju, sa potvrđenim prisustvom korona virusa. Od ukupnog broja hospitalizovanih, potvrđenih pacijenata, 4 je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u jako teškom opštem stanju.

Svi pacijenti su pod 24- časovnim nadzorom i detaljnim monitoringom životnih funkcija od strane lekara i medicinskog osoblja niškog Kliničkog centra. Njihov klinički status se procenjuje iz minuta u minut, a terapijske mere preduzimaju u odnosu na terapijski odgovor. Nažalost, 1 pacijent, sa potvrđenim virusom Covid -19 je preminuo.

 

 

Exe-Net